latinica  ћирилица
30/01/2015 |  10:46 | Autor: TANЈUG

Počinje 11. festival "7 veličanstvenih"

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih" počinje večeras u Sava centru i traje do 5. februara.

Direktori i osnivači festivala Zoran i Svetlana Popović i stalni selektor, filmski poslenik iz Danske Tue Stin Miler odabrali su za 11. izdanje ovog specifičnog festivala vrhunske moderne dokumentarce u produkciji Holandije, Velike Britanije, Španije, Danske, Portugalije, Finske i Francuske.

Prvi na programu je "Novi Rejks muzej - film" rediteljke Uke Hogendejk, koja je pratila dugogodišnju rekonstrukciju najznačajnijeg muzeja u Amsterdamu.

Slijede "Virunga" Orlanda fon Ajnzidla, "Mesi" Aleksa de la Iglesije, "Demokrate" Kamile Nilson, "Iznenada moje su misli stale" Žorža Pelikanua, "Sjeverno od raja" Virpi Sutari i "Pravila igre" Klodin Bori i Patrisa Šanjara.

Poslije projekcija publika će moći da razgovara sa autorima, koji će tokom boravka u Beogradu držati master-klasove za mlade sineaste, što je od samog početka praksa "7 veličanstvenih". Uz Tue Stin Miler, gosti 11. festivala biće reditelji Hogendijk, Nilson, Pelikanu, Sutari, Bori i Šanjar.