latinica  ћирилица
30/01/2015 |  12:42 | Autor: SRNA

Lukšić: Sutorina može ugroziti evropski put BiH

Ministar spoljnih poslova Igor Lukšić poručio je danas da pitanje Sutorine može ugroziti evropski put BiH, ali ne i evrointegracije Crne Gore.

Lukšić je pred Odborom za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore rekao da je pozicija Crne Gore više nego jasna i ne vidi da se bilo šta može promijeniti.

- To proizlazi iz naše spoljne politike koja na listi prioriteta stavlja dobrosusjedske odnose. Pitanje Sutorine je politički višak koji treba što prije otkloniti, rekao je Lukšić.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je da je razgraničenje između Crne Gore i BiH završeno.

- Očekujemo da se uskoro i potpiše ugovor o razgraničenju. Tokom vođenja razgovora o razgraničenju između Crne Gore i BiH, nikada nije otvoreno pitanje Sutorine, istakao je Konjević na početku kontrolnog saslušanja u Skupštini Crne Gore.

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore započeo je kontrolno saslušanje ministara spoljnih i unutrašnjih poslova Igora Lukšića i Raška Konjevića povodom spora sa BiH o razgraničenju na području Sutorine.

Odluku o saslušanju donijeli su jednoglasno članovi Odbora, na inicijativu poslanika Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića.

U inicijativi za saslušanje Lukšića i Konjevića, Pajović je naveo da Skupština preko nadležnog radnog tijela treba da se upozna sa svim što se dešavalo i što se sada dešava u vezi sa sporom oko područja Sutorine.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje u maju prošle godine u Sarajevu, usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom.

Dvije vlade su u junu, odnosno u novembru, utvrdile prijedlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore.

Nedavno je prijedlogom rezolucije o Sutorini, podnesenom na izjašnjavanje parlamentu BiH, traženo da Sutorina bude u sastavu BiH i da se ugovor između dvije zemlje odbaci kao štetan.

Predstavnički dom BiH zadužio je Ustavnu komisiju da do 27. februara održi javnu raspravu o Sutorini, nakon čega će poslanici utvrditi konačan stav o predloženoj rezoluciji.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović zbog otvaranja tog pitanja odgodio je potpisivanje ukaza novom crnogorskom ambasadoru u Sarajevu.

Predsjedništvo BiH povuklo je ambasadora Podgorice Đorđa Latinovića na konsultacije do daljeg upravo zbog odluke Vujanovića.