latinica  ћирилица
30/01/2015 |  13:10 | Autor: RTRS

Đoković u finalu Australijan opena (VIDEO)

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković plasirao se u finale Australijan opena savladavši branioca titule Stanislasa Vavrinku iz Švajcarske sa 3:2, po setovima 7:6, 3:6, 6:4, 4:6, 6:0.
Novak Đoković - Foto: AP
Novak ĐokovićFoto: AP

Srpski teniser će se u finalu prvog Grend slem turnira sezone sastati sa Britancem Endijem Marejem.

Meč između srpskog i švajcarskog tenisera protekao je u nervoznoj igri čemu u prilog ide podatak da su igrači u duelu koji je trajao oko 3 sata i 30 minuta zajedno napravili čak 118 neprisiljenih grešaka (49 Đoković i 69 Vavrinka).

Đoković je meč završio sa 27 vinera i pet as servisa, dok je Stanislas na kraju imao 42 vinera uz 10 neodbranjenih servisa.

Novak je meč sa braniocem titule u Melburnu otvorio sigurnim servis gemom, da bi Vavrinka uzvratio na isti način. Sedmi gem donio je brejk četvrtog tenisera svijeta za 4:3, ali je Đoković već u narednom oduzeo servis rivalu. Nastavak seta donio je sigurniju igru oba igrača u gemovima kada su servirali, tako da je odluka o prvoj dionici pala u 13. gemu. Novak je ekpresno došao do 5:1, i sa 7:1 slavio u taj brejku prvog seta stigao do 7:6.

Malo je nedostajalo da Đoković dođe do brejka već u prvom gemu drugog seta ali nije iskoriistio dvije brejk šanse. Švajcarac pri rezultatu 3:2 dolazi do brejka zahvaljujući duploj servis greški srpskog tenisera, i set privodi kraju u svoju korist za 6:3.

Novak je u trećem setu ponovo podigao nivo igre i već u drugom gemu oduzima servis protivniku te sigurnim servisom stiže do 3:0. Međutim, Vavrinka već na 3:1 koristi prvu od tri brejk lopte za 3:2. Najbolji teniser svijeta pri rezultatu 5:4, koristi prvu set loptu, Varinka šalje forhend u mrežu za 6:4 i 2:1 u setovima.

Đoković lako dolazi do 1:0 u trećem setu, a odmah i do brejk lopte u drugom gemu koju uspijeva iskoristiti. Međutim, već u trećem gemu dolazi do pada u Đokovićevoj igri, Vavrinka stiže do brejka i svojim servisom vraća set u neizvjesnost (2:2). Đoković na 3:3 igra možda i najgori gem od početka meča, pravi četiri vezane greške i gubi ga bez dobijenog poena za 3:4. Vavrinka servira na 5:4 i sjajnim forhend vinerom koristi prvu od dvije set lopte i vraća meč na početak.

Stanislas Vavrinka (FOTO: AP)

Peti set otvorio je Đoković i uz dosta muke dobio prvi gem. Švajcarski teniser u drugom gemu pokazuje dosta nervoze, pravi dvije duple servis greške, te neforsisarnaom greškom bekendom na 30:40 gubi gem za 2:0 u korist Đokovića. Situacija se nije promijenila ni u nastavku posljednje dionice, najbolji teniser svijeta, oduzima servis braniocu trofeja na 3:0 i uprkos lošijoj igri u narednom gemu, Novak petim as servisom dolazi do velikih 5:0. Već u narednom gemu slijedi novi brejk za konačnih 6:0.

Srpski teniser će se u finalu sastati sa šestim igračem svijeta, Britancem Endijem Marejem koji je juče u polufinalu slavio protiv Tomaša Berdiha sa 3:1.

Novak se do sada 23 puta sastao sa Britancem, i slavio u 15 međusobnih duela. Posljednji put sastali su se na ATP Masters turniru u Londonu kada je Đoković bio bolji sa 7:5, 6:2.

Podsjećamo, Marej je posljednji put savladao Novaka u finalu Vimbldona 2013. godine.