latinica  ћирилица
30/01/2015 |  14:31 | Autor: SRNA

Kasipović: Vidljiv napredak u radu pravosudnih institucija

U Republici Srpskoj vidljiv je napredak u radu pravosudnih institucija, izjavio je danas resorni ministar Anton Kasipović.

Kasipović je, nakon sastanka sa nosiocima najviših funkcija u pravosuđu Srpske, rekao novinarima da se pravosudne institucije suočavaju sa raznim teškoćama u radu, od materijalnih i kadrovskih uslova, nedovoljno dobre i potpune legislative koja opredjeljuje način rada.

On je naveo da je cilj sastanka bio da se sagledaju projekcije najviših predstavnika pravosuđa i evidentiraju teškoće u radu sa kojima se susreću, i dodao da će ovakvi susreti biti organizovani redovno svaka tri mjeseca.

"Oni imaju i obavezu da u narednih 10 dana Ministarstvu pravde pošalju svoje viđenje rada i unapređenja ukupnog pravosudnog sistema, svako iz svoje institucije, a moja obaveza je da sa saradnicima sačinim programe za unapređenje rada", pojasnio je Kasipović.

On je rekao da je na sastanku informisan i o tome da u pojedinim tužilaštvima u Srpskoj nema starih predmeta, iznoseći mišljenje da "ni na jednom predmetu ne smije biti prašine".

Glavni republički tužilac Mahmut Švraka rekao je da je napredak u tužilaštvu evidentan i da je prisutan zadovoljavajući trend rješavanja predmeta.

"U ovom momentu nemamo zastarjelih predmeta. Napravili smo i program da ćemo sve `stare` predmete od dvije ili tri godine koji se vode u tužilaštvima svesti na minimalan broj, da bi u narednih godinu-dvije bili potpuno riješeni", naveo je Švraka.

Kada je riječ o eventualnom uticaju politike na rad tužilaštva, Švraka je istakao da je vjerovatno percepcija javnosti takva da navodno ima takve vrste uticaja, te da njegovo iskustvo nije u "takvom pravcu".

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske Želimir Barić ocijenio je da su podaci o broju potvrđujućih u odnosu na broj ukidajućih odluka "vrlo dobri, gotovo odlični", i da je rad okružnih sudova i Višeg privrednog suda kvalitetan.

Razmišlja se o modalitetima i načinima rada Inspektorata Srpske

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas da Vlada razmišlja o modalitetima i načinima rada Inspektorata Srpske.
Kasipović je naveo da se to radi putem tima za realizaciju Ekonomske politike i Odbora za reformu privrednog sistema.

"Da li će to biti sadašnji format i način rada ili neki drugi model Inspektorata, mislim da je još rano govoriti", rekao je Kasipović, komentarišući informacije o reformisanju Inspektorata.

Kasipović smatra da je bitno da pojedina ministarstva imaju direktniju vezu sa inspekcijskim organima.