latinica  ћирилица
30/01/2015 |  16:08 | Autor: SRNA

U školama u Petrovu i Kakmužu voda nije za piće

Uzorci vode koji su uzeti iz vodovodnih mreža u osnovnim školama "Sveti Sava" u Kakmužu i "Vuk Karadžić" u Petrovu, nakon analize, ocijenjeni su kao higijenski neispravni zbog povećanog sadržaja rezidualnog hlora usljed pojačanog hlorisanja vode, potvrdio je Inspektorat Republike Srpske.
Petrovo - Foto: nezavisne novine
PetrovoFoto: nezavisne novine

Iz Inspektorata navode da će s tim u vezi biti provedeno dodatno ispitivanje količine rezidualnog hlora, a zabrana upotrebe vode za piće ostaje na snazi sve dok se hlor u vodovodnoj mreži ne stabilizuje.

Republička inspekcija za hranu je u okviru praćenja zdravstvene ispravnosti vode za piće na području opština Petrovo, 20. januara, izvršila novo uzorkovanje vode iz vodovodnih sistema na više različitih tačaka u distributivnoj mreži i izvorištima.

Laboratorijskim analizima ispitivani su i sadržaj amonijaka, nitrita, nitrata, mangana, arsena, žive i olova, kao i drugi parametri propisani Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Iz Inspektorata ističu da su na području opštine Petrovo uzorci koji su uzeti na izvorištu Kaluđerica, Јama i Volujak, nakon izvršenih analiza u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, ocijenjeni kao ispravni, jer je utvrđeno da su ispitivani parametri u granicama referentnih vrijednosti propisanih Pravilnikom.

U isto vrijeme na području opštine Doboj u MZ Suho Polje uzeti su uzorci sa tri individualna izvorišta: u domaćinstvu sa bunarom za vlastitu upotrebu u Suhom Polju, na javnoj česmi Palačak u Suhom Polju i u OŠ "Petar Petrović Njegoš", područna jednica Suho Polje.

Laboratorijskim analizama uzorci vode su ocijenjeni kao ispravni u pogledu sadržaja teških metala.

Međutim, za lokalni vodovod Suho Polje zabrana upotrebe vode za piće ostaje i dalje na snazi, zbog povećanog sadržaja teških metala, što je utvrđeno u prethodnom ispitivanju, navode iz Inspektorata.