latinica  ћирилица
30/01/2015 |  16:25 | Autor: SRNA

Zabranjene posjete u bolnicama zbog epidemije morbila

Glavni republički zdravstveni inspektor zabranio je rješenjem posjete bolesnicima u bolnicama i ostalim stacionarnim zdravstvenim ustanovama, nakon što je u 14 opština Republike Srpske proglašena epidemija morbila.

Institut za javno zdravstvo Republke Srpske preporučio je Inspektoratu zabranu posjeta, s obzirom da su od morbila oboljela 1.982 lica, da je prijavljeno 9.008 slučajeva sličnih gripu, te da su registrovana 27.644 slučaja akutnih respiratornih infekcija, kao i da je riječ o lako prenosivim bolestima koje se šire kapljičnim putem.

Zabrana stupa na snagu objavljivanjem rješenja javnim saopštenjem putem sredstava javnog informisanja i ostaje na snazi dok traje epidemija morbila i povećano obolijevanje od gripa i drugih akutnih respiratornih bolesti, saopšteno je iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Za provođenje zabrane posjeta odgovorni su direktori zdravstvenih ustanova, dok će nadzor nad provođenjem mjera iz rješenja, obavljati republički zdravstveni inspektori.

O prestanku zabrane posjeta odlučiće se na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravstvo, o čemu će zdravstvene ustanove i javnost biti blagovremeno obaviješteni.

UBKC Banjaluka: Zabrana posjeta na pojedinim klinikama

Univerzitetska bolnica Klinički centar /UBKC/ Banjaluka saopštila je da su od danas, zbog epidemije morbila, zabranjene posjete pacijentima u pojedinim organizacionim jedinicama ove zdravstvene ustanove.

Posjeta se zabranjuje u klinikama za dječije bolesti, za dječiju hirurgiju, za onkologiju, za unutrašnje bolesti - Odjeljenje hematologije, za infektivne bolesti i na odjeljenjima intenzivne njege svih klinika UBKC Banjaluka.

Iz ove zdravstvene ustanove napominju da je zabrana donesena na osnovu na rješenja glavnog republičkog zdravstvenog inspektora, te da je na snazi odluka Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske o proglašenju epidemije morbila na području grada Banjaluka.

U saopštenju je upućena molba građani koji planiraju da posjete hospitalizovane pacijente u ovim organizacionim jedinicama da ispoštuju odluku, kako bi se smanjila izloženost pacijenata, kao i posjetilaca, prisutnoj infekciji morbilima.

O prestanku zabrane posjete javnost će biti blagovremeno obaviještena, napominje se u saopštenju.