latinica  ћирилица
31/01/2015 |  14:31 | Autor: SRNA

Obustavljen saobraćaj za Јošanicu

Saobraćaj na lokalnom putu Foča - Јošanica danas je obustavljen za sva vozila zbog klizišta u mjestu Јamakovina, koje je odnijelo dio kolovoza.
Foča -klizište - Foto: SRNA
Foča -klizišteFoto: SRNA

Odluku o obustavljanju saobraćaja donijelo je opštisnko Odjeljenje za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, u dogovoru sa saobraćajnom policijom, urbanističko-građevinskim inspektorom i geologom Hidroelektrana na Drini.

Načelnik ovog odjeljenja Branka Salamadija potvrdila je da se saobraćaj obustavlja zbog velike opasnosti da bi se put, kojim vozila jedva mogu proći, mogao potpuno odroniti u duboku provaliju nad rijekom Drinom.

"U odnosu na jučerašnji dan, širina kolovoza danas je ista, ali se drveće ispod puta otisnulo skroz do Drine", rekla je Salamadija.

Prema njenim riječima, biće preduzete hitne mjere i opština će u ponedjeljak pozvati projektante da urade projekat sanacije.

"Postoje dvije opcije - jedna je da se probije nova trasa kroz privatnu parcelu, a druga da se urade potporni zidovi sa šipovima. Projektanti će odlučiti šta izabrati", navela je Salamadija.

Ona je objasnila da će se obustava saobraćaja obilježiti odgovarajućom signalizacijom, a postaviće se i gomile šljunka kao Fizičke barijere, da bi se spriječila eventualna vožnja na sopstveni rizik.

Stanovnici Mjesne zajednice Јošanica moraće, kao alternativni pravac, koristiti makadamski put preko Cvilina i Ustikoline, kroz Federaciju BiH, sa kojeg se uključuju na magistralu Goražde - Foča, čime je ukupna razdaljina od Јošanice do Foče sa sedam povećana na 15 kilometara.

Salamadija je dodala da će službe za održavanje puteva danas popraviti makadamski put do Cvilina, te da je sa predstavnicima Mjesne zajednice Јošanica dogovoren način prevoza đaka. "Đački autobusi saobraćaće do klizišta, do kojeg će roditelji dovesti djecu, koja će pješke preći preko kritičnog dijela", rekla je ona.