latinica  ћирилица
31/01/2015 |  14:42 | Autor: Agencije

Napredna Srpska: Podrška usaglašenoj izjavi Predsjedništva BiH

Stranka Napredna Srpska saopštila je da podržava usaglašenu izjavu Predsjedništva BiH i smatra da je to važan korak koji pokazuje jedinstvenu opredijeljenost svih stranaka za put BiH u EU.

"BiH geografski, kulturološki i politički pripada evropskom kontekstu i potrebno ju je što prije integrisati u evropsku porodicu, zbog nje same, ali i Evropske unije. Uključenjem svih zemalja regiona biće uspostavljen trajni mir, bezbjednost građana, stabilnost i ekonomski prosperitet", navodi se u saopštenju.

Napredna Srpska poziva predstavnike političkih stranaka u BiH da što prije formiraju vlast na svim nivoima, te da se ozbiljno uhvate u koštac sa nagomilanim problemima koji opterećuju BiH.

"Apelujemo da svi politički akteri u BiH ponovo otvore `evropski put` ovoj zemlji na način da uspostave efikasan mehanizam koordinacije za koji mi smatramo da će biti ubrzan imenovanjem koordinatora za pristupne procese u Republici Srpskoj i Federaciji BiH koji bi ekspeditivnije usklađivali preuzete obaveze i zajednički koordinisali proces na nivou cijele BiH", navodi se u saopštenju.

Napredna Srpska apeluje i da se sprovede odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" kako bi BiH mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

"Dobijanje statusa kandidata treba biti prioritetni cilj za novoformirane organe vlasti", navode iz ove stranke.

Predsjedništvo BiH 29. januara usaglasilo je izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU.