latinica  ћирилица
31/01/2015 |  14:46 | Autor: SRNA

NDP: Neformiranje vlasti zbog neizbora Srbina

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić izjavio je danas da ključni problem neformiranja vlasti na nivou BiH proizilazi iz činjenice da je blokiran izbor potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda.
Dragan Čavić - Foto: RTRS
Dragan ČavićFoto: RTRS

On je rekao da je sramotna činjenica da je u FBiH, gdje prema Ustavu delegati iz reda Srba u federalnom Domu naroda mogu biti izabrani iz reda srpskih poslanika u kantonima, od 17 potrebnih delegata, "nahvatano" svega 13.

Prema njegovim riječima, to pokazuje i manifestuje etničku sliku sastava Federacije BiH, u kojoj u 10 kantona nije moguće imati 17 srpskih poslanika.

Čavić je dodao da tome treba dodati i stav HDZ-a BiH koji insistira da nema formiranja Savjeta ministara BiH bez imenovanja i izbora predsjednika FBiH i federalne Vlade.

On je rekao novinarima u Banjaluci da NDP podržava izjavu Predsjedništva BiH o evropskoj opredijeljenosti BiH, dodajući da to ujedno znači i težak ulazak u proces ekonomskih i socijalnih reformi.

Čavić je rekao i da se NDP oštro suprotstavlja prodaji oružja u Ukrajinu, te poručio da se ne treba svrstavati na jednu stranu u sukobu u toj zemlji.