latinica  ћирилица
04/02/2015 |  09:11 | Autor: RTRS

Dodik: Proglasiti amnestiju za postupke protiv Srba u Hrvatskoj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je presuda Međunarodnog suda pravde po tužbama Hrvatske i Srbije za genocid dobra prilika da se proglasi amnestija u Hrvatskoj za postupke koji se vode protiv Srba, a kojih je veliki broj.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Predsjednik Srpske istakao je da nema razloga za previše zadovoljstva presudom, jer je "jasno da je 90-ih godina prošlog vijeka nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid".

"Naš narod je protjeran i o tome svjedoče istorijske, populacione, imovinske i druge činjenice. Takođe, u istorijskom pamćenju nam je i Јasenovac", rekao je Dodik za beogradske "Večernje novosti".

On je ocijenio da bi bilo dobro da presuda bude podstrek za bolju saradnju Srba i Hrvata i da ostave iza sebe istorijske razmirice.

Dodik je rekao da je prenos iz Međunarodnog suda pravde o izricanju presude gledao zajedno s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, jer Republika Srpska osjeća i shvata taj proces kao dio zajedničkog nacionalnog interesa.

"Јasno je da, kad Srbija i Hrvatska imaju spor, Srpska ne može da bude po strani. Ovo je važno istorijsko pitanje za naš narod. Zato je važno da budemo zajedno", rekao je Dodik.

Na pitanje da li je bilo napeto dok su iščekivali odluku, Dodik je odgovorio da su sve informacije manje-više ukazivale na ovakav epilog i da se, stoga, niko nije iznenadio.

"Niko od nas se nije iznenadio. Gledali smo prenos sa ozbiljnošću, koja je prikladna ovako važnom procesu", dodao je Dodik.

Međunarodni sud pravde juče je u cijelosti odbio međusobne tužbe i Srbije i Hrvatske za genocid.