latinica  ћирилица
06/02/2015 |  15:49 | Autor: SRNA

Unaprijeđeno liječenje malignih bolesti kod djece

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović izjavio je danas u Andrićgradu na okruglom stolu o liječenju kancera kod djece da je ovo ministarstvo pokrenulo niz sadržaja koji su doprinijeli unapređenju dijagnostike i liječenja malignih bolesti.
Predojević i Latinović - Foto: SRNA
Predojević i LatinovićFoto: SRNA

 
On je rekao da je dvodnevni okrugi sto o temi "Liječenje malignih bolesti kod djece u Republici Srpskoj – trenutno stanje i perspektiva" ispunio očekivanja, te da je u radu skupa učestvovalo 20 eminentnih zdravstvenih stručnjaka.

Latinović je istakao da je poseban doprinos dala nevladina organizacija Udruženje djece oboljelih od karcinoma "Iskra", navodeći da se uz partnerski odnos mogu postići dobri rezultati.

"U radiološkoj dijagnostici napravili smo značajne iskorake, kao i u laboratorijskoj dijagnostici, a, osim obezbjeđivanja potrebnih citostatika, nastavićemo sa kontinuiranom edukacijom zdravstvenih radnika kada je riječ o malignim bolestima", kaže Latinović.

Ljekar Јelica Predojević - Maričić sa Dječije klinike iz Banjaluke ističe da se Republici Srpskoj svake godine registruje od 20 do 25 slučajeva dječijeg kancera.

"Nemamo potpuni uvid u to, jer dio pacijenata direktno odlazi u Srbiju. Potrebno je da ustanovimo registar oboljelih od kancera, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, da bismo tačno odredili incijenciju pojedinih malignih bolesti kod djece", kaže Maričićeva.

Ona je dodala da za liječenje ovih pacijenata, posebno za grupe srednjeg i nižeg rizika postoje svi uslovi za liječenje i izlječenje, kao i za potrebnu dijagnostiku.

"Rezultati u dječijoj onkologiji u Republici Srpskoj, sa standardima koji su do sada usvojeni, prilično dobro kotiraju u Evropi. Otprilike 80 odsto djece se izliječi od kancera", naglasila je Maričićeva.

Predsjednik Udruženja "Iskra" Momčilo Stanušić kaže da je evidnetno da postoji volja i želja za unapređenjem liječenja malignih oboljenja kod djece.

"Praksa je da udruženje ima partnerski odnos sa čitavim zdravstvenim sistemom, a to je, prije svega, pokretanje određenih inicijativa o održavanju ovakvih okruglih stolova i iniciranje naučnih istraživačkih radova", rekao je Stanušić.

Okrugli sto održan je u organizaciji Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" iz Republike Srpske, u okviru obilježavanja Dana borbe protiv kancera kod djece.