latinica  ћирилица
07/02/2015 |  08:11 | Autor: SRNA

Svetosavski bal u Bijeljini

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, u Bijeljini će danas biti održan Svetosavski bal, koji predstavlja centralnu proslavu praznika Svetog Save na nivou Srpske.

Ovogodišnji Svetosavski bal održava se u znak sjećanja na 200 godina od Drugog srpskog ustanka, a, prema riječima predsjednika Organizacionog odbora ove manifestacije sveštenika Mirana Gavrilovića, očekuje se dolazak oko 400 zvanica.

- Svetosavski bal je tradicionalna manifestacija koja u duhu našeg naroda označava krunu svetosavskih svečanosti, u slavu i čast našeg rodonačelnika - Svetog Oca Save. Raduje nas što je u srpskom narodu obnovljena tradicija održavanja Svetosavskog bala, jer je ovo prelijepa manifestacija koja čuva i njeguje plemenite ideale srpske kulture i stvaralaštva", rekao je Gavrilović.

Svetosavsku besjedu govoriće glumac Tihomir Stanić, a u umjetničkom dijelu programa, u trajanju od 70 minuta, nastupiće i Јelena Tomašević, Vasilisa, "Vasil Hadžimanov bend", Narodno pozorište Republike Srpske, Centralno kulturno-umjetničko društvo mladih "Veselin Masleša", Hor "Srbadija" i drugi.

Glavni organizator svečanosti je Svetosavska omladinska zajednica Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Gavrilović, koji je i koordinator SOZ-a, rekao je da će Svetosavski bal emitovati uživo Radio-televizija Republike Srpske, medijski pokrovitelj.

Ovo je četvrti Svetosavski bal od kada je obnovljena tradicija održavanja ove manifestacije u Bijeljini.

Svečanost, koja se tradicionalno održava u svečanoj dvorani "Moskva", u okviru kompleksa Etno-selo "Stanišići" u Bijeljini, počeće u 20.00 časova.