latinica  ћирилица
19/02/2015 |  08:36 | Autor: Jutarnji list

Dva tipa virusa gripa haraju Hrvatskom

Epidemija gripa je na vrhuncu, a do sada je oboljelo 36 hiljada ljudi u Hrvatskoj, tri puta više nego prošle godine kada je registrovano ukupno 12.000 oboljelih, potvrdio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Najviše registrovanih slučajeva gripa je među djecom školske dobi, ali i radno aktivnim stanovništvom, odnosno populacijom koja se više kreće i boravi u grupama. Kako navodi Zavod, smanjivanje broja oboljelih očekuje se u naredne  dvije do tri sedmice.

Prisutna su dva tipa – virusa A (H1N1 i H3N2) i virus B, a u Hrvatskoj preovladava podtip H1N1 virusa A.

Iz Koordinacije hrvatske porodične medicine navode da je ovogodišnji porast broja oboljelih, ali i mutacije prisutnih virusa gripa posljedice nepotpune vakcinacije zbog čega svi njegovi sojevi nisu bili obuhvaćeni cjepivom.

Takođe, i negativna medijska kampanja u posljednje dvije godine u Hrvatskoj ne motiviše građane da se vakcinišu na vrijeme.

Upozoravaju, i da sada nema efekta naknadna vakcinacija, jer dok se stekne imunitet epidemija će već oslabiti.

Porodični ljekari ove godine zabilježili su i porast različitih respiratornih infekcija, a uz grip je prednjačila atipična upala pluća.

Prema podacima Zavoda, u decembru je registrovan 1931 pacijent obolio od upale pluća, a u januaru 1475, što je primjetno povećanje u odnosu na prethodne sezone.

U ambulantama porodične medicine u posljednje vrijeme je i sve više oboljelih od virusnih crijevnih infekcija, pa ljekari savjetuju da se ona može spriječiti dobrom higijenom i redovnim pranjem ruku, posebno prije jela.