latinica  ћирилица
27/02/2015 |  11:08 | Autor: SRNA

Radnici "Trudbenika" nisu dozvolili prodaju mašina

Radnici dobojske Fabrike kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" koji su u štrajku, jutros nisu dozvolili da se iz kruga preduzeća izveze dio materijala i rashodovane mašine čijom prodajom bi se isplatio dio zaostalih plata.
Radnici "Trudbenika" - Foto: SRNA
Radnici "Trudbenika"Foto: SRNA

Član štrajkačkog odbora Ilija Јotić rekao je da su odbili jučerašnju ponudu Upravnog odbora da se prodajom određene imovine preduzeća radnicima isplati 60 odsto aprilske plate i krene s radom, da se nakon deset dana isplati puna majska plata, a o ostalim zahtjevima naknadno dogovara.

Prema njegovim riječima, postoji sudska zabrana otuđenja sredstava iz "Trudbenika", kojem je blokiran račun, a radnici ne dozvoljavaju da se imovina "krčmi" preko sestrinske firme "Enerdži trudbenik" koja ima samo jednog zaposlenog, i to direktora, te da se na taj način dođe do finansijskih sredstava za isplatu plata.

Јotić je istakao da postoji opravdana bojazan za status 123 uposlenih radnika.

- Nas interesuje zašto se imovina 'Trudbenika' prodaje preko 'Enerdži trudbenika'. Šta je sa osam miliona maraka gotove robe, rezervnih dijelova i materijala koji su bili u skladištu 'Trudbenika', te podsticajnim sredstvima, rekao je Јotić.

On je upozorio na pojavu da se sa ispravnih mašina uzimaju dijelovi, pa se knjiže kao neispravne i kao takve se prodaju po umanjenoj cijeni.

Generalni direktor "Trudbenika" Luka Miloš rekao je da odluka radnika nije dobra, jer se radi o legalnoj transakciji i jedinom načinu da se dođe do finansijskih sredstava.

Prema njegovim riječima, sinoć je postignut dogovor s kupcem materijala u vrijednosti od oko 105.000 maraka čijom bi se isplatom radnicima još danas ili u ponedjeljak obezbijedila isplata 60 odsto aprilske i puna majska plata.

Član upravnog odbora Zoran Filipović objasnio je da se prodaja vrši preko preduzeća "Enerdži trudbenik" jer je ono likvidno.

On je naveo da je račun "Trudbenika" blokiran zbog iznosa od oko 71.000 KM.

Generalni štrajk je počeo 9. januara zbog zahtjeva da se isplate zaostalih 14 plata i doprinosa, da se nađe rješenje za povezivanje osam i po godina radnog staža i omoguće bolji uslovi rada.