latinica  ћирилица
27/02/2015 |  11:11 | Autor: SRNA

Malešević: Uvesti nove tehnologije, ali i zadržati tradiciju

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je danas u Beogradu da resorno ministarstvo i Vlada Srpske čine sve da u obrazovni sistem integrišu nove informativne tehnologije, ali i da u tom sistemu zadrže tradicionalne vještine koje doprinose intelektualnoj nadgradnji mladih ljudi.
Dane Malešević (foto: srna.rs) - Foto: SRNA
Dane Malešević (foto: srna.rs)Foto: SRNA

Malešević je rekao da je Ministarstvo od 2010. godine ušlo u intenzivan proces uvođenja novih tehnologija u osnovne škole, i naglasio da je danas računskom opremom pokriveno 125 od 187 osnovnih škola na teritoriji Srpske.

"U srednjim školama je povoljnija situacija, i gotove sve su pokrivene novim tehnologijama", rekao je Malešević novinarima iz Republike Srpske u pauzi konferencije "Nove tehnologije u obrazovanju".

On je ocijenio da se mladi u Republici Srpskoj počinju digitalno opismenjavati od najmlađeg doba, i da u tom smislu ne zaostaju za vršnjacima bilo gdje u Evropi, ali i naglasio potrebu da nove tehnologije ne uzmu primat nad tradicionalnim oblicima učenja i igre.

"Računari i savremene tehnologije odvukli su djecu od igre, od onog što čini život. Svi nešto tipkaju, traže po internetu, a malo je vremena ostalo za knjigu, igru i druženje. U školama moramo tome posvetiti pažnju", ukazao je Malešević.

Pomoćnica ministra prosvjete Srbije Snežana Marković izjavila je da unapređenje tehnologije ne smije biti samo sebi svrha, već da treba iznaći model da se ona integriše u obrazovni sistem i omogući mladima da steknu vještine koje će im omogućiti da se lakše zaposle i uključe u životne tokove.