latinica  ћирилица
01/03/2015 |  11:24 | Autor: Agencije

FIFA: Nema žurbe sa video tehnologijom (VIDEO)

Svjetska fudbalska federacija objavila je da neće dozvoliti da je neko požuruje u odluci da odobri korišćenje, ili čak testiranje, video tehnologije da bi se unaprijedila preciznost sudijskih odluka.

FS Holandije isprobava sistem u kome sudije gledaju prenos samo za njih, a onda prenose informacije sudijama na terenu.

Јedna situacija tokom utakmice Mančester junajteda i Sanderlenda u Premijer ligi pokazala je zašto je FS Engleske urgirao kod FIFA da prihvati video tehnologiju, na sastanku tijela koje odlučuje o pravilima igre, održanom u gradu Holivud u Sjevernoj Irskoj.

U tom duelu dosuđen je penal za Mančester junajted nakon što je DŽon O'Šej povukao Radamela Falkaa, ali je crveni karton dobio Ves Braun, koji nije imao kontakta sa napadačem "đavola".

Sudija Rodžer Ist pomislio da je faul napravio Braun, kako je navelo udruženje sudija Engleske.

"Sudija se konsultovao sa svojim timom, ali niko od njih nije bio u poziciji da bolje vidi situaciju", navodi se u saopštenju.

Tehnologija koja bi pomogla u ovoj situaciji već se razvija. FS Holandije isprobava sistem u kome sudije gledaju prenos samo za njih, a onda prenose informacije sudijama na terenu. Ali, Međunarodni fudbalski bord (IFAB) nije želio da odobri probu u zvaničnim utakmicama.

"Ovo je pitanje donošenja najveće odluke u istoriji o načinu na koji se igra fudbal", rekao je generalni sekretar Fifa Žerom Valk.

"O ovome treba mnogo da se diskutuje, treba da razgovaramo o tome šta ovo znači. Govorimo o činjenici da se sudija na terenu oslanja na informacije koje dobija od video sudije. Postoji li rizik onda da sudija ne bude tako jak kako što je danas jer će stalno tražiti potvrdu svake odluke tokom utakmice?", upitao je Valk.

IFAB ima osam glasova, a FIFA kontroliše četiri. Preostala četiri pripadaju fudbalskim savezima Velike Britanije. Engleski i škotski savez su željeli da se uvedu testiranja video-tehnologije, Severna Irska i Vels su bili oprezniji.

"Mi kao IFAB ne bi trebalo da tek tako olako dozvoljavamo eksperimente", rekao je predsjednik FS Velsa DŽonatan Ford.

FS Engleske vjeruje da IFAB kasni u ovoj odluci isto kao što je kasnio ranije, prije nego što je odobrio pomoć na gol-liniji. Poslije nekoliko godina lobiranja, FIFA je testiranje odobrila nakon očigledne greške na Svjetskom prvenstvu 2010. godine, kada nije priznat čist gol Frenka Lamparda.

"Umjesto da čeka da dobije 'Frenka Lamparda' da bi promijenila pravila, kao što je bilo sa tehnologijom na gol-liniji, trebalo bi da idemo unaprijed i da budemo inovativni. Za 20 godina ćemo razmišljati o ovome i govoriti 'zar nije čudno što nismo koristili video tehnologiju a imali smo je'", rekao je predsjednik FA Greg Dajk.

On je to rekao prije utakmice Mančester junajted-Sanderlend, ali poslije toga nije želio da komentariše situacije jer nije video snimak.

Crveni karton bi naknadno mogao da se prenese O'Šeju, koji bi bio suspendovan sa jedne utakmice. Ali, pravilo koje je IFAB privremeno usvojio bi omogućilo da igrač ne služi kaznu.

IFAB se u principu složio da ublaži takozvanu "trostruku kaznu", odnosno da igrač može da napravi potez koji bi rezultirao penalom, crvenim kartonom i suspenzijom.

Disciplinska i pravna komisija FIFA pogledaće sada da li je izvodljivo da se ukloni automatska suspenzija od jednog meča u ovakvim slučajevima.

Prijedlog da se u produžetku omogući dodatna, četvrta zamjena nije prihvaćen, ali će komisija IFAB detaljno istražiti taj prijedlog.