latinica  ћирилица
02/03/2015 |  14:58 | Autor: SRNA

Čubrilović: Dodatno unaprijediti položaj manjina

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da će parlament Srpske uložiti maksimalne napore da bi dodatno bio unapređen položaj manjina u Srpskoj.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

On je u razgovoru sa delegacijom Saveza nacionalnih manjina Srpske naglasio da su vlasti Republike Srpske odlučne u namjeri da zaštite sva garantovana prava konstitutivnih naroda i nacionalnih manjina, navodi se u saopštenju iz parlamenta Srpske.

Čubrilović je izrazio i očekivanje da će Savez, u predviđenom roku i u skladu sa zakonom, predložiti članove za Savjet nacionalnih manjina, koje djeluje kao savjetodavno tijelo u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predstavnici Saveza nacionalnih manjina izrazili su zadovoljstvo odnosom vlasti Srpske prema nacionalnim manjinama koji je neuporedivo bolji u odnosu na status manjina u Federaciji BiH /FBiH/.

Oni su izrazili nezadovoljstvo zbog neravnopravne zastupljenosti predstavnika manjina iz Srpske u Vijeću nacionalnih manjina BiH, ukazavši da Srpska u ovom tjelu ima šest predstavnika, a FBiH 11 predstavnika nacionalnih manjina.

Predsjednik ovog Saveza Franjo Rover rekao je da organi BiH ne štite ravnomjerno interes svih manjina, te da ne podnose autentične godišnje izvještaje Savjetu Evrope o položaju manjina.