latinica  ћирилица
02/03/2015 |  15:55 | Autor: TANЈUG

Čepurin: Balkan treba da se opredijeli oko snabdijevanja gasom

U narednim mjesecima zemlje Balkana treba da se opredijele kako će se snabdijevati gasom kada za četiri godine istekne ugovor o transportu ruskog gasa preko Ukrajine, rekao je ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Obraćajući se učesnicima naučne konferencije "Ruski energetski projekti na Balkanu poslije 'Јužnog toka'", ruski ambasador je ukazao da je "Gasprom" čvrsto iznio stav da, kada nakon četiri godine bude istekao ugovor o transportu gasa preko teritorije Ukrajine, gas više neće ići tim putem u Evropu, prenosi Tanjug.


"Novi pravac, zajedno sa 'Sjevernim tokom', biće preko teritorije Turske, a konačno odredište biće na grčko-turskoj granici", istakao je Čepurin otvarajući konferenciju u Beogradskoj poslovnoj školi.

Prema njegovim riječima, preliminarni dogovor je da se izgrade četiri cjevovoda, od kojih bi prvi trebalo da bude završen 2016. godine.

"Gas će ići južnom maršrutom, preko Turske, doći će do granice sa Grčkom, i tada ćemo se dogovarati sa Evropskom unijom", objasnio je Čepurin.

Sada zemlje, kako je ukazao, uključujući one u regionu Balkana, treba da se opredijele kako će se dalje snabdijevati.

"Ključno je u narednim mjesecima, u periodu od pola godine do godinu dana, opredijeliti se kako da gas dolazi do krajnjeg potrošača", istako je ruski ambasador.

Napomenuo je da je važno odrediti tri stvari – isporuke moraju biti pouzdane, treba obezbijediti potrebne količine koje će region dobijati i, kao treće, potrebno je utvrditi prihvatljive cijene.

Čepurin je upozorio da današnja situacija u geopolitičkom smislu uopšte nije laka.

Prema njegovim riječima, iskustvo "Јužnog toka" nije uspjelo, te treba "svoje interese osvjestiti i igrati aktivno svoju ulogu, probijati birokratski i politički zid".

"Kada budemo prevazišli te zidove, trudićemo se da branimo svoje nacionalne interese, ali i zajedničke ekonomske interese i interese velike Evrope", zaključio je ambasador Čepurin.