latinica  ћирилица
02/03/2015 |  22:05 | Autor: RTRS

"Indirektno" o posljedicama referenduma iz 1992. godine

Kakve su posljedice referenduma o nezavisnosti iz 92. godine, zašto tadašnje Predsjedništvo RBiH nije ispoštovalo sopstvenu odluku da rezultati referenduma ne prejudiciraju buduću organizaciju BiH, zbog čega je Alija Izetbegović odbio Kutiljerov mirovni plan?
Indirektno - Foto: RTRS
IndirektnoFoto: RTRS

Ovo su teme o kojima je razgovarano u večerašnjoj emisiji "Indirektno".

Poslanik u prvom sazivu Skupštine srpskog naroda u BiH, Slobodan Bijelić, referendum iz 1992.godine okarakterisao je kao tragičan događaj po sudbinu BiH. Kada je u februaru 1991. godine Alija Izetbegović rekao da bi za suverenu Bosnu žrtvovao mir, to je, kaže, trebalo da bude upozorenje. 

"Postojao je zaključak Skupštine, ozbiljan dokument kojim su tri predstavnika naroda zaključili da neće biti donesene nikakve odluke od kapitalnog značaja, od vitalnog interesa po bilo koji narod preglasavanjem tog naroda. To je to bilo nešto kao sveto slovo iz 1991.godine. Odluka o referendumu je prekršila to'', rekao je Bijelić.

Ethem Bičakčić iz Foruma parlamentaraca 1990. rekao je da je u Parlamentu bilo takvo raspoloženje i da je legitimno donio tu odluku. " Žao mi je što su poslanici izašli prije toga, ali je bio kvorum i bilo je većinsko odlučivanje'', istakao je Bičakčić.

Milorad Dmičić, zamjenik generalnog sekretara Predsjedništva BiH, tokom 1990. rekao je da su postojale procjene da će se situacija u BiH nepovoljno odvijati za srpski narod. "Nismo bili sigurni da li je iskrenost hrvatskog naroda po pitanju referenduma bila dovoljno prepoznatljiva'', rekao je Dmičić.