latinica  ћирилица
04/03/2015 |  07:49 | Autor: SRNA

NS RS: Razmotren Nacrt izmjena zakona o porezu na dohodak (VIDEO)

20:15 Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak kojim se predlaže rasterećenje privrednih subjekata, osnivača i vlasnika udjela privrednih društava na način da se oslobađa prihod od dividende i udjela od dobiti od oprezivanja poreza na dohodak.

Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija rekao je u završnoj riječi da je cilj ovog Nacrta zakona privlačenje stranih investicija u Republiku Srpsku. Tegeltija je istakao da će u javnoj raspravi o Nacrtu zakona, osim predstavnika resornog ministarstva, učestvovati privrednici i stručna javnost.

Predsjednik Konfederacije sindikata RS Obrad Belenzada smatra da je prije donošenja reformskih zakona u parlamentu Srpske trebalo da bude razmotrena situacija u privredi Srpske.

- Nakon razmatranja situacije u privredi Srpske trebalo je predložiti reformske zakone koji bi bili znatno kvalitetniji i više bi doprinijeli radu privrede, rekao je Belenzada obraćajući se u svojstvu gosta tokom razmatranja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

On je naveo da radnici od ovoga neće imati koristi, izražavajući bojazan da će zbog najavljenog povećanja cijena komunalija u nekim opštinama standard radnika biti još lošiji.

Belenzada je zaključio da u Srpskoj za 30 odsto mora da bude smanjena javna potrošnja u korist privrede i njenog razvoja, te da se porezi i doprinosi moraju vezati za isplaćenu platu.

Sjednica NS RS biće nastavljena sutra razmatranjem Nacrta zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza. Biće razmatrani i nacrti zakona o porezu na nepokretnosti, o porezu na dobit, o odgođenom plaćanju poreskog duga, o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, o računovodstvu i reviziji Republike Srpske.

19:35 Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je da bi privredni rast trebalo da bude obezbijeđen stimulativnom poreskom politikom pronalaskom najboljih rješenja za smanjenje ukupnog poreskog opterećenja na rad, te smanjenjem fiskalnih i parafiskalnih opterećenja.

- Time bi bila oslobođena dodatna sredstva za investicije, koje su prioritet Vlade Srpske, jer kroz njih ostvaruje privredni rast, zapošljavanje, rast javnih prihoda, plata, penzija i uopšte rast standarda, rekao je Tegeltija.

On je na rekao da se predlaže rasterećenje privrednih subjekata, osnivača i vlasnika udjela privrednih društava na način da se oslobađa prihod od dividende i udjela od dobiti od oprezivanja poreza na dohodak.

Tegeltija je istakao da je ovim aktom, a u cilju privlačenja investicija, predložena nova vrsta dohotka - svjetski dohodak.

18:40 Poslanik SNSD-a Milan Kovač rekao da predloženi set zakona iz fiskalne oblasti nije rješenje za privredni sektor niti za poboljšanje opšteg stanja, već da se moraju provesti dublje i korjenite reforme.
Kovač je istakao da se moraju reformisati temeljni zakoni kao što su Zakon o privatizaciji, Zakon o javnim preduzećima, Zakon o radu.

Poslanik SDS-a Dušan Berić rekao je da je predviđeno ukupno smanjenje doprinosa za 1,4 odsto samo "grebanje" po površini i da predstavlja "poreski, a ne razvojni pristup".

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da će predviđena osnovica doprinosa za male uslužne zanatske radnje predstavljati značajno opterećenje tim subjektima.

Poslanik SNSD-a Luka Petrović smatra da je javni sektor u Srpskoj premašio realni sektor i da bi se, s ciljem otvaranja novih radnih mjesta, trebalo razmišljati kako u tom kontekstu izaći investitorima u susret kroz rasterećenje obaveza.

17:15 Posebna sjednica nastavljena nakon redovne pauze raspravom o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima. Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o doprinosima predviđeno je smanjenje ukupne stope doprinosa za 1,4 odsto.

Na dnevnom redu posebne sjednice je set reformskih zakona, od kojih se veći dio odnosi na fiskalno rasterećenje rada.

15:21 Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je da se Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima u Srpskoj ne smanjuju plate ni penzije već doprinosi.

Rekao je da su efekti promjena, koje je Vlada Srpske uvela početkom 2014. u privredi, takvi da poslodavci koji daju prosječnu platu od 600 KM u realnom sektoru na godišnjem nivou imaju uštedu od 200.000 KM.

Tegeltija je istakao da je Vlada Srpske opredijeljena da mijenja odnos između direktnih i indirektnih poreza, te napomenuo da su sve zemlje u okruženju i Evropi, koje su uvele sistem fiskalne konsolidacije, mijenjale odnose između direktnih i indirektnih poreza.

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović apelovao je da opozicija, bez bojazni od neuspjeha predloženih zakona, uđe u raspravu o setu reformskih zakona.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković rekao je da samo poslovna zajednica može spasiti Srpsku, obezbijediti veće doprinose i zapošljavanja. Šef poslaničkog kluba DNS-a Spomenka Stevanović smatra da ovaj nacrt zakona donosi rasterećenje privrede, ali da istovremeno predviđa smanjenje sredstava za određene fondove.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica smatra da je dobro što se o reformskim zakonima raspravlja u formi nacrta, ako se to uporedi sa nekom ranijom situacijom kada su ovi zakoni usvajani po hitnom postupku.

Replicirajući Govedarici, poslanik SNSD-a Dušica Savić rekla je da često mijenjanje zakona predstavlja znak odgovornosti vlasti Republike Srpske. Savićeva je navela da SDS, koji čini skupštinsku većinu na nivou BiH, ne treba da bježi od preuzimanja odgovornosti.

Poslanik NDP-a Krsto Јandrić kaže da je pod znakom pitanja da li će se zbog predviđenog smanjenja stope za zdravstvo za jedan odsto ovim zakonskim rješenjem moći očuvati zdravstveni sistem Republike Srpske.

U parlamentu Srpske u toku je redovna pauza do 17.00 časova.

13:25 Predsjednik Odbora NS RS za bezbjednost Milanko Mihajilica izjavio je da je od MUP-a Srpske zatražena informacija o razrješenjima i postavljenjima učinjena od 1. januara, kao i informacija o rezultatima istraga u slučajevima nerazjašnjenih ubistava na području Srpske.

13:00 Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je da je set predloženih zakona koji se razmatraju na posebnoj sjednici NS RS u najvećem obimu iz oblasti poreske politike i da je njihov cilj smanjenje fiskalnih opterećenja rada i povećanja oporezivanja potrošnje.

On je rekao da su predložena rješenja u setu tih zakona u skladu sa mjerama iz Ekonomske politike Srpske za ovu godinu.

Tegeltija je naglasio da veliki problem u BiH predstavlja podjela nadležnosti u oblasti direktnih i indirektnih poreza, rekavši da je Vlada Srpske predložila izmjene stope PDV-a, odnosno uvođenje diferencirane stope ovog poreza i prolongiranje roka plaćanja. Prema njegovim riječima, Vlada je predviđela povećanje akcize na pivo i cigarete, a sredstva od tog dodatnog dijela bila bi namijenjena Fondu zdravstvenog osiguranja.

Tegeltija je naveo da će se o pitanju prijedloga PDV-a i akcize ići ka Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje i nadležnim institucijama BiH. Govoreći o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, on je rekao da se suštinska izmjena u ovom aktu odnosi na smanjenje ukupne stope doprinosa za 1,4 odsto.

Tegeltija je naveo da na taj način, zbog smanjenja zbirne stope doprinosa realnom sektoru, prema procjenama, ostaje 53,3 miliona KM što se može iskoristiti za nove investicije. Prema njegovim riječima, ovim zakonom se umanjuje osnovica doprinosa za nosioce nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava sa dosadašnjih 30 odsto od prosječne bruto plate u Srpskoj na 20 odsto.

11.45 Predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović dao je 10-minutnu pauzu na zahtjev Kluba poslanika PDP-a. Šef Poslaničkog kluba PDP-a Branislav Borenović zatražio je pauzu dok poslanici ne dobiju izvještaj sa prethodno održane sjednice skupštinskog Odbora za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja.

11:32 Počela sjednica Narodne skupštine. Poslanici su počeli raspravu o dnevnom redu. Početak zasjedanja Parlamenta bio je prolongiran sa 10.00 časova zbog sjednica skupštinskih odbora.

7:49 Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalnim kasama, koji će biti razmatran po hitnom postupku, uvodi se oslobađanje od obaveze registrovanja prometa putem fiskalnih sistema samostalnim preduzetnicima koji obavljaju usluge taksi prevoza kao mali preduzetnici.

Ovaj prijedlog zakona obuhvata i poljoprivredna gazdinstva koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, te poljoprivredna gazdinstva koja poljoprivrednu djelatnost obavljaju kao mali preduzetnici.

Nacrt zakona o porezu na dobit treba da obezbijedi efikasniju i potpunu primjenu zakona s ciljem unapređivanja stanja u oblasti poreza, što podrazumijeva rast finansijske discipline i kontinuitet prihoda po osnovu poreza.

Nacrt zakona o porezu na nepokretnosti predlaže utvrđivanje jedinstvene poreske stope za porez na nepokretnost za sve lokalne zajednice 0,25 odsto, utvrđivanje niže poreske stope za nepokretnosti koje se koriste direktno u proizvodne svrhe 0,20 odsto.

Nacrt zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga predviđa odgađanje plaćanja poreskog duga jednokratno najduže do godinu dana i u jednakim mjesečnim anuitetima najduže do 60 mjeseci.

Nacrt zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza ima za cilj poboljšanje likvidnosti ekonomskog sistema, transparentnost u poslovanju, uz eleminisanje mogućih izazova kod naplate potraživanja.

Nacrt zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju predviđa deregulaciju i liberalizaciju cijena obaveznog osiguranja od odgovornosti za vozila s ciljem očuvanja stabilnosti i nesmetanog funkcionisanja sektora osiguranja.

Nacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o doprinosima predviđeno je smanjenje ukupne stope doprinosa za 1,4 odsto.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđa uvažavanje inicijativa za uvođenje mreže zdravstvenih ustanova, novih zdravstvenih ustanova, te dodatnog finansiranja domova zdravlja od lokalne samouprave.

Na sjednici Narodne skupštine u Banjaluci biće razmatrani i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, o računovodstvu i reviziji.

Biće razmatrani nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja Republike Srpske, o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj, te o advokaturi.