latinica  ћирилица
04/03/2015 |  10:25 | Autor: SRNA

Fond PIO - Ušteđeno više od pet miliona KM

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske ostvario je za dva mjeseca ove godine uštedu od 5,43 miliona KM po osnovu pojedinačnih obustava isplate penzija u okviru trajne akcije "Stop prevarama - do penzije pošteno".
Fond PIO - Foto: RTRS
Fond PIOFoto: RTRS

U ovom periodu obustavljena je isplata za 17.291 penzionera, što predstavlja 60 odsto svih obustava izvršenih u toku prošle godine, saopšteno je iz Fonda.

Obustave isplate prava vrše se svakodnevnom kontrolom u kojoj se utvrđuje nekompletnost dokumentacije u spisu korisnika, a najčešće zbog nedostavljanja potvrde o životu ili školske potvrde za djecu-korisnike porodične penzije, kako je zakonom propisano.

U januaru je izvršeno 9.414 pojedinačnih obustava isplate penzije, od čega je naredni mjesec potrebnu dokumentaciju dostavilo samo 1.745 ili 18,5 odsto korisnika. U februaru je obustava izvršena za 7.877 penzionera, od čega 7.422 po osnovu neblagovremenog dostavljanja potvrde o životu, 237 zbog nedostavljanja školske potvrde, 10 zbog nedostavaljanja jedinstvenog matičnog broja i 208 zbog nepodizanja penzije s računa Bobar banke u roku od uzastopno tri mjeseca, kako je propisom određeno.

U Fondu ocjenjuju da je ovome doprinijela i primjena sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka sa Srbijom i Hrvatskom, gdje PIO RS ima više od 30.000 penzionera. Ovi korisnici do sada nisu bili u fokusu kontrole promjene svog statusa svaki mjesec, kako je to sada, nego samo jedanput godišnje, prilikom dostavljanja potvrde o životu.

Prošle godine Fond je imao 29.166 slučajeva obustave isplate penzija, od čega je do kraja godine u isplatu ponovo uključeno 4.102 ili tek svaki sedmi korisnik. Tako ostvarene uštede u 2014. godini su bile 8,8 miliona KM. Fond je u prethodne tri godine po ovom osnovu uštedio više od 20 miliona KM, a s prva dva mjeseca ove godine te uštede su oko 26 miliona KM.

Iz Fonda podsjećaju da se dosljednom primjenom Zakona o PIO sprečava pokušaj ostvarivanja prava na nelegalan način i mogućnost nastanka preplate, što otežava mogućnost povrata više isplaćenih sredstava.