latinica  ћирилица
04/03/2015 |  14:31 | Autor: SRNA

Reagovanja na pristup Doboja Zajednici opština turskog svijeta (VIDEO)

Analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je odluka Skupštine grada Doboja o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta frapantna i neprihvatljiva, te pokazuje spremnost da se žrtvuje sopstveni identitet radi trenutnih interesa.
Doboj u Zajedniici turskih opština - Foto: RTRS
Doboj u Zajedniici turskih opštinaFoto: RTRS

- Odluka jedne srpske opštine bilo iz Srbije ili Republike Srpske, konkretno Doboja, da se pristupi ma kakvoj integrativnoj zoni, zajednici sa predznakom turski ili povezanom sa Turskom, za nas je potpuno frapantna - rekao je Anđelković.

Kada se govori o srpskim opštinama, o naciji koja je vijekove provela pod turskim ropstvom, odnosno o naciji koja je i dalje izložena ozbiljnim geopolitičkim, neootomanskim apsiracijama Turske, tako nešto je, ističe Anđelković, apsolutno neprihvatljivo.

- Simbolički gledano, to je loše, jer Srbe podsjeća na sve što im se desilo i koliko smo danas spremni da žrtvujemo sopstveni identitet, istoriju, radi trenutnih interesa. Kada prihvatimo tako nešto, mi onda privlačimo i mnogo veće nevolje - rekao je Anđelković.

On je ocijenio, da to predstavlja vrstu testiranja, jer ako jedna srpska opština prihvati da uđe u jednu takvu zajednicu, onda će, vjerovatno, neko u Ankari misliti da su Srbi spremni da prihvate i mnogo veće ustupke.

Anđelković smatra da to privlači još veće pritiske i ohrabruje one koji žele da zatru Republiku Srpsku, da postanu još agresivniji u napadima. Dodao je da simbolika u politici ima ogromni značaj i ako Srbi tako nešto prihvataju, makar i zbog nekog malog interesa i makar formalno, oni šalju poruku: "Mi smo spremni da se odreknemo mnogo toga, zbog određene kompenzacije".

- To kao nacija ne smijemo da radimo ni u Srbiji, niti u Republici Srpskoj, jer iskustvo nas uči da tako utiremo put za ozbiljna stradanja - rekao je Anđelković.

U obrazloženju odluke Skupštine opštine Doboj navedeno je da je pristupanje potrebno za uspostavljanje i unapređenje odnosa sa lokalnim upravama i zajednicama koje imaju geografske, istorijske, kulturne i privredne veze sa ciljem obezbjeđenja podrške projektima razvoja i očuvanja gradskog i svakog drugog nasljeđa.

Sjedište Zajednice opština turskog svijeta je u Istanbulu, a ona ima više od 1.000 članova. Među njima je i sedam opština iz BiH, uglavnom iz FBiH, 12 iz Makedonije i po dvije iz Srbije i Rumunije.

VUЈADINOVIĆ: DOBOЈSKE VLASTI DA OBЈASNE ČEMU SU PRISTUPILE

Istoričar iz Banjaluke Željko Vujadinović smatra da bi gradske vlasti Doboja, koje su usvojile odluku o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta, prvo trebalo da objasne čemu su tačno pristupile i kakve to boljitke donosi za sam grad, pa se tek onda može ozbiljno razgovarati o tom potezu.

"Sama konstatacija da je to Zajednica opština turskog svijeta može da indicira neku vrstu prikrivenog neoosmanizma, ali o tome bi se moglo raspravljati tek kada se bude imala potpuna informacija", rekao je Vujadinović Srni.

On je podsjetio da su još u bivšoj Јugoslaviji postojali pobratimski odnosi između pojedinih gradova i opština sa drugim opštinama i gradovima u inostranstvu, među kojima u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji.

"Prema tome, to samo za sebe ne predstavlja novu praksu. Međutim, u slučaju o kome sada govorimo imamo više nepoznanica nego poznatih stvari i tek nakon rješavanja tih nepoznanica mogli bismo da razgovaramo o prirodi samog čina", rekao je Vujadinović.

VUKOTIĆ: GRADSKA UPRAVA NIЈE IMALA PRAVO PRISTUPITI ZAЈEDNICI

Predsjednik Udruženja veterana Republike Srpske Duško Vukotić smatra da gradska uprava u Doboju nije imala pravo da donese odluku o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta i da je očito da se ne pridaje značaj odbrambeno-otadžbinskoj borbi.
Vukotić je rekao Srni da je očito da gradonačelnik Doboja Obren Petrović ne uvažava ratne veterane i porodice poginulih boraca.

"Šokirani smo i ponašanjem odborničkih klubova koji su podržali ovakvu inicijativu", kaže Vukotić.

On je poručio da će ratni veterani poslije jučerašnje odluke o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta promijeniti svoj odnos prema gradskoj upravi u Doboju.

Vukotić je ocijenio da se "gradonačelnik ponaša kao feudalac" i poručio da će mu biti ispostavljena faktura za korištenje objekta Doma vojske za vlastite i potrebe Srpske demokratske stranke.

On smatra da Dom vojske /u kome se održavaju sjednice Skupštine grada i gdje su smještena pojedina gradska odjeljenja i ustanove/ treba da pripada borcima i ističe da veterani neće dozvoliti da objekat bude korišten za potrebe Zajednice.

Vukotić je najavio da će veterani u subotu, 7. marta, održati sjednicu Upravnog odbora na kojoj će raspravljati i o pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta i donijeti odgovarajuće zaključke o tome.

Grad Doboj jučerašnjom odlukom skupštinske većine pristupio je članstvu Zajednice opština turskog svijeta čije je sjedište u Istambulu.

U obrazloženju odluke navedeno je da je "cilj unapređenje odnosa lokalnih uprava i zajednica u mjestima koja imaju geografske, istorijske, kulturne i privredne veze sa njima, pružajući podršku za njihov razvoj i obezbjeđujući očuvanje gradskog i svakog drugog nasljeđa".

Skupštinskom odlukom je gradonačelnik ovlašten da pred Zajednicom predstavlja i zastupa interese grada Doboj.