latinica  ћирилица
04/03/2015 |  15:38 | Autor: RTRS

BORS o hapšenju pet srpskih boraca u Rogatici

Boračka organizacija Republike Srpske osudila je jučerašnje hapšenje pet srpskih boraca u Rogatici, naglasivši da to ponovo pokazuje da "navodne pravosudne institucije BiH hapse isključivo Srbe sa namjerom da se za ratne zločine optuži kompletan srpski narod, njegovi borci i institucije".
Boračka organizacija Republike Srpske - Foto: ilustracija
Boračka organizacija Republike SrpskeFoto: ilustracija

Krajnji cilj svih ovakvih hapšenja jeste da se u budućnosti dovede u pitanje postojanje Republike Srpske pod izgovorom da je nastala na zločinu, saopšteno je iz BORS-a.

Da bi se pokazala sila i moć, kažu u BORS-u, koristi se Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ i njene brutalne metode, a hapšenja srpskih boraca izvode se na kućnim pragovima primjenom prekomjerne sile, s ciljem dodatnog zastrašivanja članova njihovih porodica.

"Sa druge strane, brojni zločini koje su nad srpskim narodom počinili pripadnici takozvane Armije BiH i dalje ostaju nekažnjeni, iako se znaju izvršioci zločina, nalogodavci, pa čak, kao i u slučaju Atifa Dudakovića postoje i video snimci na kojima se vidi kako se naređuje zločin", poručuju iz BORS–a.

Boračka organizacija konstatuje da nekažnjeni ostaju i ratni zločini počinjeni nad srpskim civilima u samoj Rogatici, jer za "Tužilaštvo i Sud BiH oni očigledno nisu dovoljno interesantni da bi se procesuirali", ili su istraživanja ratnih zločina počinjenih nad Srbima prepuštena inspektorima Sipe koji su poznati po činjenju krivičnih djela, a da za njih nisu odgovarali.

Ova organizacija poziva predstavnike institucija Srpske, kao i srpske predstavnike u organima BiH da se konačno zainteresuju za rad Tužilaštva BiH, Suda BiH i Sipe da bi zaustavili praksu hapšenja i proganjanja isključivo srpskih boraca, sumnjičenja isključivo srpskog naroda za ratne zločine i iživljavanja pripadnika Sipe nad njima i njihovim porodicama, i da vrate ovaj proces u okvire prava i pravde.

Pripadnici Sipe uhapsili su juče na području Rogatice Božidara Perišića, Vinka Zoranovića, Dragana Lubardu, Zorana Ilića i Milisava Ikonića zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad Bošnjacima iz rogatičkog naselja Gračanica.

Nakon što su sinoć u Rogatici pripadnici SIPE po nalogu Tužilaštva BiH uhapsili petoricu demobilisanih pripadnika Rogatičke brigade, nekoliko stotina stanovnika ovog mjesta odazvalo se na proteste koji su organizovani putem društvenih mreža.