latinica  ћирилица
05/03/2015 |  08:11 | Autor: B92

Seul: Ambasador SAD povrijeđen u napadu bodežom (VIDEO)

Američkog ambasadora u Јužnoj Koreji Marka Liperta bodežom je napao južnokorejski nacionalista koji se protivi vojnom savezu Јužne Koreje i SAD.
Seul: Napad na američkog ambasadora - Foto: Beta/AP
Seul: Napad na američkog ambasadoraFoto: Beta/AP

Lipert koji je zbrinut u bolnici zadobio je povrede na licu i ruci, naveli su ljekari u Seulu, i dodali, da će ambasador ostati u bolnici dva do tri dana. On se uspješno oporavlja poslije dvoipočasovne hirurške intervencije. Ambasadoru stavljeno 80 kopči na lice, gdje mu je nožem posječen obraz usljed čega je obilato krvario.

Ljekari su rekli da je ambasador zadobio duboku posjekotinu, dužine 11 centimetara i da je ona nanesena samo malo niže, mogla je da presječe karotidnu arteriju što bi bilo opasno po život. Pored toga, on je zadobio povredu lijevog zgloba usljed čega mu je oštećen živac.

Poslije hirurške intervencije, ambasador je na svom tviteru saopštio: "Dobro sam i odlično se osjećam!".

Napadač koji je imao kuhinjski nož od 25 centimetara, napao je Liperta na sastanku u kulturnom centru Seđong u centru Seula. Mediji su ranije naveli da je napadač imao žilet.

- Napadač se iznenada pojavio i sve se veoma brzo dogodilo - izjavio je Kim Јang-man, organizator skupa.

Policija je odmah uhapsila napadača, 55-godišnjeg Kima Ki-DŽonga, koji je 2010. godine osuđen, jer je japanskog ambasadora u Seulu gađao kamenicama.

Napad je osudila i južnokorejska predsjednica Park Geun-hje.

- To je nedopustivo. To nije samo fizički napad na ambasadora, već napad na savez Јužne Koreje i SAD - rekla je predsjednica, koja je na sličan način napadnuta za vrijeme predsjedničke kampanje 2006. godine.

Stejt deparment je saopštio da je napadač na čelu jednog nacionalističkog pokreta koji redovno organizuje demonstracije protiv teritorijalnih pretenzija Јapana i zalaže se za ujedinjene Јužne i Sjeverne Koreje.

Napadač ima blog na internetu u kojem je nedavno osudio zajedničku vojnu vežbu Јužne Koreje i SAD. Ti manevri, koji se održavaju svake godine, obično izazivaju veliko nezadovoljstvo susjedne Sjeverne Koreje. Više od 30.000 američkih vojnika stalno je stacionirano u Јužnoj Koreji u pripravnosti od mogućeg napada Pjongjanga.

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je povrijeđenog ambasadora Marka Liperta, kako bi mu poželio brz oporavak.

Sjeverna Koreja: "Napad je zaslužena kazna"

Napad nožem na ambasadora SAD u Јužnoj Koreji je "zaslužena kazna" zbog američkih vojnih vježbi sa južnokorejskom vojskom, prenijela je državna sjevernokorejska agencija KCNA. Kako je navedeno, napad na ambasadora Marka Liperta izvršen je "nožem pravde".