latinica  ћирилица
05/03/2015 |  10:25 | Autor: SRNA

Јedinstvena stopa na nepokretnosti od 0,25 odsto (VIDEO)

Narodni poslanici razmatraju reformske nacrte zakona- izmjene Zakona o porezu na nepokretnosti predviđaju jedinstvenu stopu poreza za sve opštine od 0,25 odsto.
Sjednica NS Republike Srpske - Foto: RTRS
Sjednica NS Republike SrpskeFoto: RTRS

21.04 Potpredsjednik NS RS Nenad Stevandić predložio je tokom razmatranja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti da parlament usvoji zaključak o pristupanju realizaciji aktivnosti prevencije i suzbijanja narkomanije. On je naveo da bi u tom smislu trebalo početi sa testiranjem srednjoškolske populacije, dodajući da je liječenje jednog narkomana na godišnjem nivou skuplje nego provođenje 1.000 preventivnih testova.

Poslanik NDP-a Krsto Јandrić istakao je da sistemski treba rješavati probleme u zdravstvu i da treba donijeti potpuno nov zakon o zdravstvenoj zaštiti, te provesti ozbiljne strukturalne reforme u zdravstvenom sistemu. oslanik SP Zdenka Gojković predložila je, između ostalog, da se uvede i obaveza pacijenta prema očuvanju sopstvenog zdravlja, da se razmotri osnivanje mreže hospisa na području Srpske, dužina rada u sedmici. Poslanik SDS-a Sonja Karadžić-Јovičević rekla je da su u ovom aktu doslovno prepisana određena rješenja iz zakona susjednih država, što je dovelo i do toga da su pojedine predložene odredbe u suprotnosti sa drugim važećim zakonima.

19.25 Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić izjavio je da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti jasnije definiše obaveze Srpske u situacijama izbijanja epidemija, elementarnih nepogoda i drugim vanrednim prilikama.

Obrazlažući nacrt ovog zakona na sjednici parlamenta Srpske, Bogdanić je rekao da se time obezbjeđuje garancija za veću spremnost društva za blagovremene intervencije u vanrednim situacijama.

On je naglasio da je ovim nacrtom predviđeno i da organi lokalne zajednice planiraju potrebe određenih vidova zdravstvene zaštite, kao i da svojim budžetima mogu planirati dodatno finansiranje zdravstvene zaštite na svom području.

Bogdanić je dodao da je predviđeno i osnivanje Savjeta za zdravstvo, savjetodavnog tijela koje bi činili stručnjaci iz različitih oblasti medicine koji bi se bavili analizom stanja u oblasti zdravstvene zaštite, predlaganjem i podsticanjem donošenja mjera za unapređenje zdravstvene zaštite, te planiranjem, programiranjem, razvojem i drugim pitanjima iz zdravstvene zaštite.

On je naveo i da se ovim aktom predviđa donošenje plana mreža zdravstvenih ustanova, novih zdravstvenih ustanova, preciznije uređenje primarne zdravstvene zaštite, omogućavanje obavljanja zdravstvene djelatnosti i drugim pravnim licima uz ispunjavanje propisanih uslova.

18.55 NS RS razmotrila je Nacrt zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga, kojim je predviđeno odgađanje plaćanja poreskog duga jednokratno najduže do godinu dana i u jednakim mjesečnim anuitetima najduže do 60 mjeseci.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je razlog za donošenje ovog zakona posljedica aktivnosti Vlade predviđenih u Ekonomskoj politici RS za 2015. u cilju poboljšanja položaja privrednih subjekata.

Poslanik SNSD-a Svetozar Јovanović smatra čitav poreski dug sa glavnicom, kamatom i troškovima postupka mora ući u naplatu. Poslanik SDS-a Tomica Stojanović mišljenja je da je ovaj nacrt zakona dosta liberalan, ali da je u njemu nejasno koliko se puta može koristiti odgođeno plaćanje poreskog duga. Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da reprogramu poreskog duga treba da prethodi analiza poslovanja privrednog subjekta od nezavisne revizorske kuće.

18.10 Tegeltija izjavio da je donošenje novog Zakona o porezu na dobit predviđeno Ekonomskom politikom za ovu godinu, u kojoj se zadržavaju stimulativne poreske politike, kao i zbog poboljšanja postojećeg zakona.

On je rekao da će, između ostalog, u nacrtu ovog zakona poresko priznati rashodi imati širi obim nego postojeći zakon usljed primjene obračunskog metoda iskazivanja rashoda, što će se, kako je rekao, pozitivno odraziti na unapređenje stanja u privredi. Ministar finansija je rekao da su u postojeći zakon, koji je na snazi od 2007. godine, ugrađeni najmoderniji principi prikupljanja poreza na dobit koji se koristi u razvijenim zemljama i zemljama EU.

Tegeltija je istakao da je njegovom primjenom ekonomski prostor Srpske postao prepoznatljiv kao dio evropskog ekonomskog prostora u kojem funkcioniše moderna tržišna privreda. On je naglasio da postojeći zakon ima niz stimulativnih odredaba, među kojima su najvažnije niska poreska stopa od 10 odsto, pravo da se poreski gubitak prenese u narednih pet godina, ubrzana amortizacija, pojednostavljeno oporezivanje pravnog lica, umanjenje poreske osnovice za iznos ulaganja u proizvodnju ili zapošljavanje više od 30 radnika.

 17.40 NS RS razmotrila Nacrt zakona o porezu na nepokretnosti, kojim se utvrđuje jedinstvena poreska stopa na nepokretnost za sve jedinice lokalne samouprave u iznosu od 0,25 odsto.

Ovim nacrtom zakona utvrđuju se niže poreske stope za nepokretnosti koje se koriste direktno u proizvodne svrhe u iznosu od 0,20 odsto. Tegeltija je istakao da je Savez opština i gradova RS podržao jedinstvenu poresku stopu na nepokretnosti, kao i najveći broj političkih stranaka u RS.

Poslanik PDP-a Zoran Pologoš apelovao je da predlagač Nacrta zakona o porezu na nepokretnosti koriguje zbirnu poresku stopu na nepokretnosti u Srpskoj. Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović smatra da se ovim nacrtom zakona uzima lokalnoj zajednici nadležnost utvrđivanja visine poreza na nepokretnosti u Srpskoj.

15.12 Šef poslaničkog kluba SNSD-a Radovan Višković smatra da treba proširiti obuhvat obveznika plaćanja poreza na nepokretnosti u Srpskoj.

Poslanik SNSD-a Luka Petrović smatra da u Srpskoj treba sačiniti kompletan registar nepokretnosti. Poslanik SDS-a Davor Šešić smatra da na osnovu stepena razvijenosti opštine treba utvrditi stopu poreza na nepokretnosti u Republici Srpskoj.

13.12 Ministar finansija RS Zoran Tegeltija obrazložio je Nacrt zakona o porezu na nepokretnosti, kojim se utvrđuje jedinstvena poreska stopa na nepokretnost za sve jedinice lokalne samouprave od 0,25 odsto.

Tegeltija je rekao da se ovim nacrtom zakona utvrđuju niže poreske stope za nepokretnosti koje se koriste direktno u proizvodne svrhe u iznosu od 0,20 odsto. On je rekao da se utvrđuje i redefinisanje načina utvrđivanja procijenjene tržišne vrijednosti nepokretnosti kao poreske osnovice poreza na nepokretnosti.

Porez na nepokretnosti plaća se u dva dijela - prvi najkasnije do 30. juna i drugi najkasnije do 30. septembra, s tim da uplata prvog dijela ne može biti manja od 50 odsto ukupnog iznosa poreske obaveze.

U slučaju da je skupština opštine ili grada donijela odluku o oslobađanju poreza na nepokretnosti onih obveznika koji obavljaju deficitarne đelatnosti ili obveznika koji su usljed elementarnih nepogoda ili prirodnih katastrofa pretrpjeli štetu, Poreska uprava za njih ne utvrđuje poresku obavezu, a ako je obaveza utvrđena - otpisuje se.

Ovim nacrtom zakona propisana je zabrana prometovanja nepokretnosti za koju u cijelosti nije izmiren porez na nepokretnost.

12.46 Potpredsjednik Vlade Srpske Srebrenka Golić izjavila je da su pojedini predstavnici EU pohvalili paket zakona, koji se nalaze na dnevnom redu posebne sjednice Narodne skupštine Srpske, kao i reforme koje provodi Vlada Srpske. Ona je rekla da taj set zakona ima smisla samo ako se usvoji u paketu.

Ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija naveo je da Nacrt zakona o izmirenju novčanih obaveza ne ugrožava ničije pravo i nikoga ne povlašćuje.

Poslanik DNS-a Spomenka Stevanović upozorila je da odredbe Nacrta zakona o izmirenju novčanih obaveza neće biti primjenjive dok se u značajnijoj mjeri ne izvrše aktivnosti multilateralne kompenzacija i cesije. Poslanik SRS RS Milanko Mihajilica upozorio je da pojedine odredbe ovog nacrta zakona nejednako tretiraju subjekte javnog i privatnog prava, naglasivši da je to u suprotnosti sa ravnopravnom zaštitom svih oblika svojine.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović naglasio je potrebu da se u zakon ugrade odredbe kojima će biti pojačana lična odgovornost subjekta javnog prava. Poslanik SP-a Slobodan Protić smatra da je ovaj akt jedan od ključnih iz seta zakona za provođenjem Ekonomske politike Srpske, koji diktira neophodnost prmjene ponašanja u poslovanju nametanjem jače odgovornosti.

11.09 Poslanik SNSD-a Marko Vidaković izjavio je da se benefit u Nacrtu zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza ogleda u poboljšanju likvidnosti i sprečavanju zlouptrebe ugovaranja predugih rokova plaćanja. Potpredsjednik NS RS Nenad Stevandić /SDS/ rekao je da je loša strana ovog zakona što ne predviđa vrijeme da se subjekti koje on tretira pripreme za njegovu primjenu. Poslanik NDP-a Dragan Čavić naglasio je da ovaj akt u konačnom prijedlogu mora biti poboljšan, kao i da se bez drugih rješenja neće moći riješti problem nelikvidnosti i probleme koje postoje u međusobnim plaćanjima između privrednih subjekata.

10.40 Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da je cilj Nacrta zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza sprečavanje nepoštovanje izmirenja obaveza. On je rekao da se ovim zakonom uređuju rokovi izmirenja novčanih obaveza između privrednih subjekata međusobno, kao i javnog sektora i privrednih subjekata.

Tegeltija je naveo da se ovim aktom uređuju i pravne posljedice zakašnjenja ispunjenja obaveza, a radi suzbijanja zakašnjenja sa izmirenjem novčanih obaveza. On je rekao da se predviđa da privredni subjekti, kao ugovorne strane, za izmirenje novčanih obaveza, ne mogu ugovoriti rok duži od 60 dana, dodajući da je ista obaveza predviđena za slučaj kada je jedna od ugovornih strana javni sektor.

Tegeltija je istakao da ograničenje roka od 60 dana, za ugovore između privrednih subjekata propisuju se izuzetak u slučaju kada je dužnik izdao povjeriocu sredstvo obezbjeđenja koje ima snagu izvršne isprave. Ministar Tegeltija naveo je da je dužnik, u slučaju da zakasni sa izmirenjem novčane obaveze, dužan povjeriocu isplati naknadu od tri odsto od te obaveze. On je naveo i da se odredbe ovog zakona ne primjenjuju na privredne subjekte kod kojih je otvoren stečajni postpupak.

10.22 Poslanici će razmatrati i nacrte zakona o porezu na nepokretnosti, o porezu na dobit, o odgođenom plaćanju poreskog duga, o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, o računovodstvu i reviziji Republike Srpske.

Na dnevnom redu su i nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, o obaveznim osiguranjima u saobraćaju, o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj, o advokaturi Republike Srpske.

Biće razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama po hitnom postupku.

Narodni poslanici su sinoć razmotrili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, kojim se predlaže rasterećenje privrednih subjekata, osnivača i vlasnika udjela privrednih društava na način da se oslobađa prihod od dividende i udjela od dobiti od oporezivanja poreza na dohodak.