latinica  ћирилица
05/03/2015 |  13:12 | Autor: Agencije

Patrone: Neiskorišćeno 3,5 milijardi evra EBRD-a za projekte

Direktor EBRD-a u Srbiji Mateo Patrone rekao je da Srbija mora da ubrza infrastrukturne projekte i ukazao da čak 3,5 milijardi evra namijenjenih državi za projekte, nije iskorišćeno.
Mateo Patrone (Arhivska fotografija) - Foto: TANЈUG
Mateo Patrone (Arhivska fotografija)Foto: TANЈUG

 
Mateo Patrone je na biznis forumu na Kopaoniku rekao da je "to već dovoljno novca da se stanje promijeni na bolje", prenosi Tanjug.

Ukazao je da do sada u Srbiji nije realizovan nijedan od većih projekata javno privatnog partnerstva, mada su neki započeti.

Govoreći o bankarskom sistemu u Srbiji, Patrone je rekao da nije dovoljno likvidan, te nema dovoljno novca za kreditiranje privrede.

"Glavni uzrok za to je visok nivo nenaplativih kredita od 22-23 odsto. Priroda loših kredita je takva da se mora više analizirati, i ući u restrukturiranje kompanija", rekao je Patrone.

Prema njegovim riječima, ovo važno pitanje najbolje je rješavati pomoću privatnog kapitala, jer ne možemo očekivati da se to rješava državnim novcem poreskih obveznika.

Patrone je naveo da su u Srbiji problemi i slab rast BDP-a, visoka stopa nezaposlenosti, ali je ocijenio da ima potencijala da se rast pokrene. Konkurencija u regionu je, kako je naveo, jaka.

Prema njegovim riječima, prednost Srbije je, između ostalog, i što je porez na kapitalnu dobit 15 odsto, što je niže nego u regionu.

Kao uspješne poteze u Srbiji, navodi fiskalnu konsolidaciju, privatizaciju, stend baj aranžman sa MMF-om.