latinica  ћирилица
05/03/2015 |  14:18 | Autor: SRNA

Cvijanović: Ambasador Pamer daje proizvoljne kvalifikacije

Predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović, izjavila je da je ambasador Austrije u BiH Martin Pamer, nažalost, kao što je to slučaj i sa nekim njegovim kolegama diplomatama, upao u zamku da daje proizvoljne kvalifikacije.
Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike Srpske - Foto: RTRS
Željka Cvijanović, predsjednica Vlade Republike SrpskeFoto: RTRS

- Kad je već odlučio da, umjesto diplomatskog, koristi nediplomatski vokabular, očekujemo da nam gospodin ambasador pojasni na šta je mislio kad je rekao da "iz Vlade Republike Srpske uvijek iznova dolaze blokade", da bi i Vlada mogla da definiše svoj budući odnos i prema ovakvim izjavama i prema onima koji takve izjave daju - odgovorila je Cvijanovićeva na pitanje agencije SRNA, da prokomentariše Pamerovu tvrdnju da "EU nema s kim razgovarati o projektima, jer vlasti - osim Vlade Republike Srpske, odakle, međutim, uvijek iznova dolaze neke blokade - još nisu formirane".

Premijerka je podsjetila da Vlada svoje obaveze, uključujući i one koje proističu iz procesa evropskih integracija, ispunjava u skladu sa ustavnim nadležnostima, a tako će raditi i u budućem periodu.

- Vlada Republike Srpske neće ispunjavati maštarije političkog Sarajeva ili nekih drugih centara moći, već će djelovati u okviru svog ustavnog kapaciteta. Neefikasnost stanuje na drugim nivoima vlasti u BiH, a ne u Republici Srpskoj i to zna svaki, iole, obaviješten i dobronamjeran diplomata - naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ne postoji projekat koji je bio usklađen sa ustavnom distribucijom nadležnosti i imao izbalansirane koristi za oba entiteta, a da ga je Vlada Republike Srpske odbila ili da nije bila spremna da ga realizuje.

- Rado bih ukrstila argumente o svakom projektu koji je do danas ponuđen BiH, da vidimo zašto neki jeste, a drugi nije prošao, šta jeste, a šta nije bilo u skladu sa ustavnim nadležnostima, šta je za koji nivo vlasti bilo namijenjeno, i šta su stvarne koristi, odnosno da li su ti projekti značili boljitak za građane ili su služili gomilanju ionako nagomilanog i preskupog administrativnog aparata na nivou BiH - poručila je premijerka.