latinica  ћирилица
05/03/2015 |  15:17 | Autor: SRNA

Trišić - Babić: Članstvo strateški spoljnopolitički cilj

Zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić rekla je danas u Sarajevu da je strateški spoljnopolitički cilj BiH punopravno članstvo u NATO.
Ana Trišić Babić - Foto: SRNA
Ana Trišić BabićFoto: SRNA

"BiH treba postati članica NATO, ne samo zbog činjenica što nam to garantuje unutrašnju stabilnost ili što nam je potreban `bezbjednosni kišobran`, već i zbog toga što će BiH, prilagođavanjem standardima i vrijednostima koje zagovara NATO, postati savremena zemlja, u kojoj je demokratija, vladavina prava i poštivanje ljudskih prva trajna kategorija", rekla je Babićeva na brifingu o NATO integracijskom procesu BiH.

Ona kaže da će BiH članstvom u NATO postati zemlja sa malim i moderno opremljenim oružanim snagama kojima dominira demokratski nadzor i koja će saradnjom sa susjedima izgrađivati svoju trajnu bezbjednost i aktivno doprinositi stabilnosti regiona, a samim tim nedjeljivosti evroatlantskog područja mira i bezbjednosti.

Babićeva je naglasila da su u NATO integracijski proces trenutno uključene sve institucije u BiH, a da je Ministarstvo inostranih poslova BiH preuzelo mjesto lidera u ovom procesu.

Prema njenim riječima, od ulaska BiH u NATO program Partnerstvo za mir u decembru 2006. godine, učinjeno je mnogo na dostizanju standarda neophodnih za članstvo u ovoj političko-vojnoj organizaciji.

Ona je podsjetila da su Oružane snage BiH učestvovale u ISAF misiji, NATO trening misiji u Avganistanu, a da se pripremaju za učešće u post ISAF operaciji, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

"BiH učestvuje u globalnoj koaliciji u borbi protiv ISIL-a. U okviru toga do sada je donesen zakon o učešću građana na stranim ratištima, a BiH je donirala iračkim oružanim snagama određenu količinu municije i naoružanja", navela je Babićeva.

Brifingu je prisustvovalo 18 pukovnika američke vojske koji pohađaju Vazduhoplovni koledž SAD.