latinica  ћирилица
05/03/2015 |  16:18 | Autor: RTRS

RS: Vodostaji u porastu, ali ispod kote redovne odbrane (VIDEO)

Zbog kiše i snijega vodostaji većine rijeka u Srpskoj su u porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplava, izuzev Vrbasa koji je u Delibašinom selu premašio kotu.

Dobra vijest je da je do 15 časova vodostaj u odnosu na jutros opao za 28 centimetra. U Srpcu je, ipak, proglašena vanredna situacija zbog kvara na Crpnoj stanici ''Ina''. 

U Srpcu vanredno stanje zbog kvara na Crpnoj stanici ''Ina''. Od tri agregata sa pumpama za prebacivanje vode iz branjene zone preko nasipa na Vrbasu, u funkciji je samo jedna pumpa koja izbacuje samo 750 litara vode u sekundi, pa je ugrožen sam centar Srpca i Elektrodistribucija koja je u neposrednoj blizini.

- Uveli smo vanredno stanje da bi uzbrzali radove na otklanjanju i smatramo ako se riješe kvarove u naredna dva dana da neće biti nikakve opasnosti ni potrebe za evakuacijom, rekao je Borivoje Vrsajković, načelnik Štaba Civilne zaštite u Srpcu.

U Semberiji su rijeke za sada u koritu, ali ako padavine ne prestanu prijeti izlivanje bujičnih rječica, koje su u porastu, a korita su zapuštena. Iako su vodostaji Save i Drine neznatno povećani i za sada ne prijete poplave, mještani priobalnih naselja su u pripravnosti.

Vodostaji su u blagom porastu i u Srebrenici i Bratuncu. Stanovnici strahuju od poplava ako dođe do naglog topljenja snijega sa brda.

Iako vodostaj Bosne i Save stagnira i znatno je ispod redovnih mjera odbrane od poplava, i nema opasnosti, Šamčani s obale posmatraju rijeke. Civilna zaštita je u pripravnosti.

- Rijeka Sava je u stagnaciji znači negdje oko 501, 502 centimetra, dok je rijeka Bosna uzvodno takođe u stagnaciji. Mislimo da ova dešavanja neće bitnije uticati na porast vodostaja i jedne i druge rijeke, naglasio je Boro Bogdanović, rukovodilac službe Civilne zaštite Šamac.

U Srebrenici probleme pravi snijeg koji pada već 24 sata. Pojedina sela su odsječena, a u nekima nema ni struje. Iako se putevi, kako je potvrđeno, čiste, saobraćaj je usporen i otežan.

Ekipe Civilne zaštite uvele su danonoćno dežurstvo i otvorile telefonski broj 056-445-534 na koji građani mogu da potraže pomoć.

- U brdskim predjelima ima 30-40 pa čak i više centimetara snijega. Što se tiče dolaska učenika u škole u jutarnjim časovima bilo je uredno i korektno, međutim imaćemo problema u povratku pa smo nagažovali sve mašine, dodao je Cvijetin Maksimović, Civilna zaštita opštine Srebrenica.

Snježno nevrijeme, praćeno jakim vjetrom koji stavara snježne nanose, donijelo je probleme i u jugozapadnom dijelu Srpske. Saobraćaj je otežan preko planinskih prevoja i visoravni. Na Sitničkoj, Јanjskoj i Kupreškoj visoravi palo je od 30 do 50 centimatara snijega, a snježni nanosi su i preko jednog metra. U opštini Kupres sva sela su zavijana, a nastava prekinuta u Osnovnoj školi „Miloš Ždero“ .

Civilna zaštita budno prati stanje na terenu. Za sada nema potrebe za evakuacijom stanovništva.

- Republička uprava motri stanje s opretaivnim snagama na raspolkaganju za eventualne aistencije i pomoć. Najbolji i njajbrži način da regujete je besplatan poziv na 121, naglasio je Željko Stojanović, portparol Republičke uprave Civilne zaštite.

Padavine su uzrokovale probleme i na putevima u Prijedoru. Na regionalnom putu Karan- Novi Grad, u mjestu Svodna, došlo do većeg odrona, koji ugrožava saobraćanje na ovom putnom pravcu, dok je odron na magistralnom putu prema Novom Gradu, u mjestu Donja Dragotinja saniran.

U kotorvaroškoj opštini saobraćaj je usporen na regionalnom putu Obodnik - Šiprage, jer visina snježnog pokrivača na pojedinim mjestima dostiže 40 centimetara.

Snježne padavine izazvale su više kvarova na elektromreži na području opštine Foča. Bez struje su područja Miljevine, Tjentišta, Zavaita i Čelebića.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda obilnije padavine mogu se očekivati u naredna dva dana.