latinica  ћирилица
05/03/2015 |  17:02 | Autor: BETA

Pusićeva i Јeremić rivali za UN?

Potpredsjednica Vlade Hrvatske i šefica diplomatije Vesna Pusić najavila je mogućnost da se kandiduje za poziciju generalnog sekretara UN-a.

"Bude li potvrđeno da kandidat treba da bude iz istočnoevropske grupe zemalja, a ne iz Latinske Amerike, bio bi to zanimljiv projekat", rekla je Vesna Pusić novinarima u Zagrebu.

Ona je rekla da bi već i njena kandidatura bila veliki plus za Hrvatsku, jer dosad iz te države nije bilo kandidata. Šefica diplomatije je rekla da je ideja o kandidaturi potekla "iz krugova van Hrvatske".

U hrvatskoj javnosti već dugo se spekuliše o ambiciji Vesne Pusić da se kandiduje za položaj generalne sekretarke UN.

Kao druga mogućnost pominjalo se da bi predsjednica Hrvatske narodne stranke mogla da ode na neku od funkcija u EU.

Aktuelnom generalnom sekretaru UN-a Ban Ki Mun-u drugi mandat ističe krajem 2016.

Kao kandidati za novog generalnog sekretara UN koji su za to dobili i podršku svojih vlada do sada su pominjani generalna direktorica Uneska Irena Bokova iz Bugarske i bivši slovenački predsjednik Danilo Tirk.

Kao mogući kandidati za mjesto generalnog sekretara UN u medijima su pominjani i sadašnji šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak i jedan od njegovih prethodnika Јan Kubiš, ali i bivši šef srpske diplomatije i bivši predsjedavajući Generalne skupštine UN Vuk Јeremić.

Generalnog sekretara UN imenuje Generalna skuština UN na prijedlog Savjeta bezbjednosti iz jedne od pet regionalnih grupa.

Da bi neko postao kandidat mora najprije da dobije zvaničnu podršku svoje države, koja ga formalno predlaže za to mjesto.

U slučaju da Savjet bezbjednosti UN ne može da se saglasi o jednom kandidatu, odluka ostaje na Generalnoj skupštini UN iako o načinu odlučivanja u tom slučaju postoje pravne dileme.