latinica  ћирилица
05/03/2015 |  17:34 | Autor: TANЈUG

Keri: Vojni pritisak za zbacivanje Asada

Američki državni sekretar DŽon Keri je izjavio da će vojni pritisak možda biti potreban za zbacivanje sirijskog predsjednik Bašara al Asada.

"On je izgubio svaki privid legitimiteta, ali nemamo veći prioritet od remećenja i pobjede nad Islamskom državom. Nema sumnje, kombinacija diplomatije i pritiska biće potrebna da dovede do političke tranzicije u Siriji", rekao je Keri, navodeći da će "vojni pritisak možda biti potreban".

SAD će držati na oku iranske destabilizujuće akcije, bez obzira na pregovore o spornom nuklearnom programu, rekao je Keri.

"Čak, iako smo uključeni u razgovore sa Iranom oko iranskog nuklearnog programa, nećemo skidati oči sa iranskih destabilizujućih akcija u regionu", rekao je Keri novinarima u Saudijskoj Arabiji, navodi agencija AFP i objašnjava da je američki državni sekretar mislio na Siriju i Јemen.

Povodom napada južnokorejskog aktiviste na američkog ambasadora u Јužnoj Koreji, Keri je naglasio da prijetnje nikada neće odvratiti SAD.

"Sjedinjene Američke Države nikada neće biti odvraćene prijetnjama. Ostaćemo rješeni kao i uvek da nastavimo s onim što mislimo da je u interesu naše zemlje", rekao je Keri.

Američki ambasador Mark Lipert je u stabilnom stanju pošto su ljekari napravili 80 šavova na dubokoj rani na njegovom desnom obrazu, poslije napada aktiviste u Seulu koji se zalaže za ponovno ujedinjenje podjeljenog Korejskog poluostrva.