latinica  ћирилица
05/03/2015 |  18:08 | Autor: Agencije

Hrvatska: Snježno nevrijeme i orkanska bura

Nekoliko osoba je povrijeđeno u nevremenu od jakih udara bure koji od jutarnjih sati traju u Hrvatskoj.

Istočni dio Like zahvatilo je snježno nevrijeme uz orkansku buru. Otežan je sobraćaj a prema Dalmaciji ni iz jednog pravca nije moguć. Ni autoputem ni Јadranskom magistralom. Najteže je na koreničkom i plitvičkom području, gdje se vozila preusmjeravaju s magistrale na obilaznice.

Vjetar je prevrnuo šleper na putu Klis – Solin, vozač je povrijeđen i prevezen u splitsku bolnicu. Orkanska bura, koja na Pagu duva i do 200 kilometara na čas, osim što je prevrnula parkirani automobil, povredila je i dvoje građana, srušivši ih na ulici.

Vjetar je odnio krov sa zgrade Osnovne škole u Dražicama, kod Rijeke, pa su deca evakuisana.
Na riječkom području bura je nosila delove krovova, čupala stabla, pravila odrone kamenja, a nastavu je otkazalo nekoliko škola.

Olujni vetar u celoj Hrvatskoj uzrokuje probleme, a nadležne službe intervenišu zbog slomljenih stabala, otrgnutih dijelova fasada i krovova, kontejnera koji su odletjeli na saobraćajnice i u more.

Јaki udari vjetra koji su zahvatili Dalmaciju oduvali su plovila na pučinu i lomili drvene dalekovodne stubove, što stvara teškoće u snabdijevanju strujom, prenosi Hina.

Vjetar je na Trgovačko-transportnom terminalu u Stobreču, kod Splita, urušio krov jedne zgrade, a u Kaštel Lukšiću je urušen dio stare zgrade uz glavnu ulicu. Zbog pada saobraćajne signalizacije zatvoren je i tunel Sv. Ilija.

Na području Gospića i Karlobaga orkanska bura je ponovo najviše štete napravila na električnim vodovima u Podgorju.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji vatrogasci su zbog jakog nevremena tokom jutra imali više od dvadeset intervencija, a ovom području prijeti poplava kao u septembru prošle godine, kada je zbog obilne kiše voda ušla u mnoge kuće.