latinica  ћирилица
05/03/2015 |  19:00 | Autor: RTRS

Ko je dozvolio korišćenje sale PS BiH za obilježavanje 1.marta? (VIDEO)

Ni 20 godina od završetka rata u BiH nema konsenzusa o zajedničkim praznicima. Ipak, u FBiH 1.mart obilježavaju kao tzv. Dan nezavisnosti i to u zajedničkim institucijama.
Ratna zastava u Parlamentu BiH - Foto: RTRS
Ratna zastava u Parlamentu BiHFoto: RTRS

Ovaj put u Velikoj sali Parlameta BiH postavljene su i ratne zastave tzv. Armije BiH. Šta su uradili predstavnici Republike Srpske u Sarajevu da to spriječe ?

- Ove godine, ratna zastava tzv. Armije BiH unijeta je u Veliku salu Parlamentarne skupštine BiH, što je izazvalo burna reagovanja u Republici Srpskoj. Pravilnik Parlamentarne skupštine BiH propisuje da predsjedavajući Predstavničkog doma odlučuje o ustupanju Bijele sale, a predsjedavajući Doma naroda Plave. Predsjedavajući oba Doma zajedno odlučuju o ustupanju Velike sale. Članovi Zajedničkog Kolegijuma Mladen Bosić i Ognjen Tadić nisu odlučivali o ustupanju Velike sale

- Niti nas zanima ko je to radio i šta se tamo dešava. Mi slavimo svoje praznike, oni koji imaju drugačiju percepciju, oni koji treba da ih slave, neka ih slave, nemamo ništa protiv toga, rekao je Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

Po pravilniku Parlamentarne skupštine BiH sadašnji predsjedavajući Šefik DŽaferović i Bariša Čolak mogu samostalno da odluče o ustupanju Velike sale. Ipak, praksa dosadašnjih predstavnika Srpske u zajedničkim instutucijama je bila takva da se ulože pismeni protesti na dozvolu o korištenju sale u svrhu obilježavanja praznika, sa kojima se ne slažu sva tri naroda.

Na pitanje da li su i kako članovi Zajedničkog Kolegijuma Mladen Bosić i Ognjen Tadić uložili protest ove godine, nismo dobili odgovor.

Na primjer, 2010. godine Dušanka Majkić obavljala je sadašnju funkciju Ognjena Tadića. I pored pravilnika, kaže, ustanovljena je praksa da Zajednički kolegijum oba Doma odlučuje o sudbini Velike sale. I redovno, kaže Majkićeva, predstavnici iz Srpske, bili su protiv upotrebe Velike sale za obilježavanje 1.marta.

- Ovo ako je tačno, ono što SDS kaže da nisu učestvovali u davanju saglasnosti, onda znači neko mimo pravilnika i mimo uopšte konsultovanja i mimo konsultovanja Kolegija izdaje za različite namjene prostor PS BiH, što je nedopustivo, naglasila je Dušanka Majkić, bivši zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Koliko nesuglasica prouzrokuje nepostojanje dogovora o proslavi praznika u BiH, govori i primjer nekadašnjeg predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Milorad Živković koji 2010. godine nije dozvolio upotrebu i Velika sala bila je zaključana.

Najviši zvaničnici bošnjačkog naroda u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti BiH , provalili su u tzv. Veliku salu gdje su svečanom sjednicom obilježili tzv. Dan nezavisnosti BiH ,01. mart. Srebrenički ratni lider Ibran Mustafić sa prekinutim lancem oko vrata kao trofejom šepurio se po hodnicima Parlamenta BiH.

Zloupotrebe institucija BiH na štetu Srba treba da spriječe predstavnici Republike Srpske u Sarajevu. I kao dekoracija, ratna zastava tzv. Armije RBiH vrijeđa Srbe u Republici Srpskoj.