latinica  ћирилица
06/03/2015 |  10:40 | Autor: SRNA

NS RS: Glasanje o razmotrenim reformskim zakonima

U Banjaluci je danas nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske razmatranjem Nacrta zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj.

Na dnevnom redu su i Nacrt zakona o advokaturi Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama po hitnom postupku.

15.20  NS RS razmotrila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama po hitnom postupku, čiji je cilj jačanje kontrole u oblasti prometa i usluga putem fiskalnog sistema. Ovim Prijedlogom zakona vrši se usklađivanje sa Zakonom o prekršajima u dijelu koji se odnosi na nadležnost za izricanje mjere zabrane obavljanja djelatnosti u prekršajnom postupku.

Prijedlogom ovog zakona propisuje se nadležnost Poreske uprave RS da u upravnom postupku, od zavisnosti od vrste povrede ovog zakona, izrekne mjeru zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana, a najduže do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, s tim da se ova mjera ne može izreći u trajanju dužem od šest mjeseci.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je fiskalizacija nije potrebna građanima u Republici Srpskoj, već pojedincima koji su od nabavke i servisiranja fiskalnih kasa ostvarili novčanu korist.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Branislav Borenović smatra da u RS nije bilo nikakvih efekata od uvođenja fiskalizacije, izuzev što je cilj bio prodaja fiskalnih kasa, jer je u posljednjih osam godina iz privrede od prodaje fiskalih kasa izvučeno oko 150 miliona KM.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić mišljenja je da Vlada kao predlagač, ovaj prijedlog zakona treba da stavi van snage, jer je suvišan i ne donosi nikakve praktične efekte.

Poslanik SRS RSe Milanko Mihajilica smatra da proces fiskalizacije u Srpskoj, koji je trebalo da smanji sivu ekonomiju i poveća budžet RS, nije dao očekivane rezultate, izuzev punjenja budžeta onih koji su imali monopol za nabavku i servisiranje fiskalnih kasa.

14.21 Ministar finansija RS Zoran Tegeltija obrazložio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama po hitnom postupku, kojim se vrši usklađivanje sa Zakonom o prekršajima u dijelu koji se odnosi na nadležnost za izricanje mjere zabrane obavljanja djelatnosti u prekršajnom postupku.

Tegeltija je rekao da se ovim prijedlogom zakona propisuje nadležnost Poreske uprave RS da u upravnom postupku, u zavisnosti od vrste povrede ovog zakona, izrekne mjeru zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana, a najduže do otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, s tim da se ova mjera ne može izreći u trajanju dužem od šest mjeseci.

On je rekao da su razlozi za donošenje ovog prijedloga zakona sadržani u potrebi jačanja kontrole u oblasti prometa i usluga putem fiskalnog sistema.

13.58 NS RS razmotrila Nacrt zakona o advokaturi Republike Srpske. Ovi zakonom se uređuje organizacija advokatske službe, način i oblici rada advokata, prava, obaveze i odgovornosti advokata, stručnih saradnika za pravne poslove i advokatskih pripravnika, te nadležnosti Advokatske komore Republike Srpske.

Ovim nacrtom zakona predviđeno je da visinu nagrade i naknade advokatima koji su angažovani za odbranu po službenoj dužnosti utvrđuje Vlada Republike Srpske, na prijedlog ministra pravde.

Zakonskim rješenjem utvrđena su javna ovlaštenja Advokatske komore, poslovi, organi i opšti akti koje donosi Skupština Advokatske komore.

13.25 Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao da je fiskalni savjet, čije je osnivanje predviđeno Nacrtom zakona o fiskalnoj odgovornosti u Srpskoj, savjetodavno tijelo koje će davati stavove o fiskalnoj politici.

On je ocijenio da je Srpskoj potreban fiskalni savjet, kao i da ne vidi ništa sporno u tome da stranac, ako je ekspert u fiskalnoj oblasti, bude član tog tijela.

Poslanici su okončali raspravu o Nacrtu zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj i na dnevnom redu je razmatranje Nacrta zakona o advokaturi.

12.39 Poslanik SNSD-a Marko Vidaković izjavio je da je Nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj ključan zakon za Srpsku, jer se njime unapređuje ukupan sistem javnih finansija i stvaraju predispozicije za fiskalnu odgovornost.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić istakao je da u odrednici ovog zakona kojom se definiše da dug ne može biti veći od 55 odsto BDP-a treba jasno precizirati da ukupan dug ne može biti veći od tog postotka.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da se ne vidi procjena koliko će koštati rad Fiskalnog savjeta, čije se osnivanje predviđa ovim aktom, dodajući da je pitanje da li to savjetodavno tijelo može savjetima uticati na vladine odluke.

11.20 Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović upozorio je da je na sjednici Narodne skupštine potrebno voditi konstruktivnu raspravu, jer razgovor kojim se omalovažava, diskredituje i vrijeđa ne vodi nikud.

Kasipović je naglasio da se na posebnoj sjedici parlamenta razmatraju takvi zakoni za koje je potrebna ukupna politička volja da bi ostvarili uspjeh.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić rekao je da predloženi Nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti, kao i set zakona, koji se razmatraju na posebnoj sjednici NS RS, neće donijeti poboljšanja u RS, jer se ne poštuju glavni zakoni, kao što su oni koji određuju naplate poreza, ali i zbog kriminala i nepostojanja odgovornosti.

U tom kontekstu on je naveo da ima preduzeća kojima je odobren reprogram poreskih obaveza, a to isto preduzeće "diže dobit", postavljajući pitanje izvučenih miliona maraka iz "Šuma Srpske", kao i pitanje kako će se naplatiti kupljene obveznice Bobar banke i Robne kuće "Boska".

Stanićeva diskusija povukla je za sobom veći broj replika i odvođenja rasprave od tačke dnevnog reda Nacrta zakona o fiskalnoj odgovornosti u Srpskoj.

Poslanik SNSD-a Dušica Savić u replici je rekla da je sve to predstava zbog direktnog TV prenosa, naglasivši da se za navode o neregularnostima ponude i dokazi.

Poslanik SDS-a Davor Šešić rekao je da poslanici vladajućih stranka prvo okarakterišu nastup opozicije kao "predstavu za narod", a onda pozivaju da se vodi rasprava o temi.

10.40 Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je da je cilj usvajanja Nacrta zakona o fiskalnoj odgovornosti ograničavanje javne potrošnje i jačanje odgovornosti za efikasno i efektivno korišćenje budžetskih sredstava.

On je rekao da ovaj akt ima za cilj i osiguranje i održavanje fiskalne odgovornosti, transparentnosti, te srednjoročne i dugoročne fiskalne održivosti Srpske. Naveo je da je ovim zakonom predviđeno i osnivanje Fiskalnog savjeta Republike Srpske, kao nezavisnog organa koji ocjenjuje kredibilitet fiskalne politike.

U Nacrtu ovog zakona definiše se pravilo o dugu prema kojem javni dug Srpske na kraju fiskalne godine ne može biti veći od 55 odsto ostvarenog bruto domaćeg proizvoda /BDP/.

Određeno je i pravilo konsolidovanog budžetskog deficita koji ne može biti veći od tri odsto ostvarenog BDP-a u ovoj godini, kao i pravilo budžetskog salda.