latinica  ћирилица
12/03/2015 |  11:27 | Autor: Tportal

Šta se događa s tijelom kada jedemo čokoladu?

Čokolada ima blagotvoran uticaj na naš organizam, jer je prepuna antioksidanasa, poboljšava memoriju, smanjuje količinu lošeg holesterola, a može čak i da pomogne u borbi protiv viška kilograma.

Mnoga istraživanja su pokazala da je čokolada (ovde mislimo na crnu čokoladu, a ne na njene nezdrave varijante poput bijele ili mliječne čokolade) prepuna antioksidanasa i drugih sastojaka koji pozitivno utiču na organizam. Naravno, misli se na konzumiranje malih količina čokolade, dakle kockice-dvije, a nikako cijele table.

Kao i u svemu, bitno je biti umjeren i ne pretjerivati, jer u suprotnom možete da izazovete kontraefekat. A evo što se sve događa s našim organizmom kada pojedemo malo crne čokolade.

Smanjuje bore

Možda ne znate, ali neka su istraživanja pokazala da kockica crne čokolade dnevno pozitivno djeluje na elastičnost kože i može da uspori pojavljivanje bora ispod očiju.

Pozitivno djeluje na mozak

Јedna zanimljiva studija pokazala je da ispijanje dvije šolje tople čokolade povećava dotok krvi u mozak (za oko osam odsto) poboljšavajući tako memoriju kod starijih ljudi, što su dokazali rješavajući testove memorije.

Utiče na nivo lošeg holesterola

Јedna do dvije kockice crne čokolade mogu da smanje nivo holesterola. Mada u sebi sadrži mast, crna čokolada smanjuje nivo LDL (štetnog) holesterola.