latinica  ћирилица
22/03/2015 |  13:10 | Autor: SRNA

Gradiška: Obilježen dan srbobranske brigade

U crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Gradišci danas je, povodom 26. marta - Dana 19. pješadijske srbobranske brigade, služena sveta arhijerejska liturgija i parastos za borce poginule u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Gradiška: Polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Gradiška: Polaganje vijenacaFoto: SRNA

Prethodno su na centralnom spomen-obilježju u Gradišci položeni vijenci i cvijeće.

Vijence su položili načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović, predstavnici 19. pješadijske srbobranske brigade, opštinske Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih boraca i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Načelnik ratnog operativnog odsjeka 19. pješadijske srbobranske brigade, potpukovnik Stanko Puškar rekao je da je brigada formirana s ciljem sprečavanja genocida nad srpskim stanovništvom i sprečevanja ponavljanja zločina iz Drugog svjetskog rata.

On je naveo da je brigada formirana 26. marta 1992. godine, da je tada imala samo 282 borca, a već u junu iste godine 4.800 boraca.

"Taj broj, do kraja rata bio je od 3.500 do 5.000. Od maja 1992. godine do septembra 1995. godine vođene su žestoke borbe na odbrani južnih granica Republike Srpske, na liniji fronta dugoj preko 120 kilometara", dodao je Puškar.

Latinović je rekao da i nakon 20 godina od egzodusa Srba iz Donjeg Vakufa, rane još nisu zacijelile.

"Gradiška je u to vrijeme širom otvorila vrata za izbjeglice iz Srbobarana, a posebana pažnja posvećena je porodicama poginulih boraca i ratnim vojnim invalidima, sa željom da se stambeno zbrinu i obezbijedi im se posao", naglasio je Latinović.

On je dodao da je veći dio izbjegličke populacije iz ratne opštine Srbobran, oko 5.000 ljudi, odlučio da ostane na području Gradiške, da je većina njih prodala ili zamijenila svoju imovinu u mjestu prijeratnog stanovanja i u potpunosti se adaptirala na novu sredinu.

Tokom proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo je 316 pripadnika 19. pješadijske srbobranske brigade, devet boraca još se vode kao nestali, a više od 1.000 je ranjeno.

U vrijeme ratnih dešavanja na području opštine Srbobran poginulo je i 55 civila, među kojima je šestoro djece, od tri do 14 godina.