latinica  ћирилица
27/03/2015 |  11:01 | Autor: RTRS

Baždarević ostao bez jakne na putu za Andoru, teškoće u komunikaciji

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine imala je "sitnih" neugodnosti na putu do Andore, gdje će odigrati utakmicu petog kola kvalifikacija za Euro 2016.

Naime, selektor Mehmed Baždarević je izgubio jaknu, autobus je jedva upalio u Barseloni, a problema ima s mobilnim operaterima, prenio je Mondo.

Fudbaleri Bosne i Hercegovine u petak uveče od 18.30 časova odradiće posljednji trening na Nacionalnom stadionu u Andori uoči utakmice petog kola kvalifikacija za EURO 2016 protiv domaće selekcije.

Atmosfera u "zmajevima" od jučerašnjeg dolaska u jednu od najmanjih evropskih država je na zavidnom nivou, ali i sa osjetnom dozom opreza, pa i respekta naspram objektivno slabijeg protivnika.

Selektor Mehmed Baždarević koji će u subotu debitovati na klupi BiH ne želi ništa prepustiti slučaju, te od igrača traži maksimum ozbiljnosti u pohodu na prvu pobjedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. Iako se još nije izjasnio o sastavu i formaciji u kojoj će BiH nastupiti izvjesno je da će to biti s dva napadača i apsolutno ofanzivno od prvog minuta subotnjeg susreta.

No, ono što je prethodilo utakmici navodi na oprez, barem psihološki. Koliko je selektor posvećen utakmici i konstantno razmišlja samo o duelu s Andorom ide u prilog i činjenica da se na aerodromu u Barselonu pojavio "samo" u odjelu. Tokom putovanja iz Sarajeva izgubio je jaknu, ali kako i sam kaže "svako zlo u tome, neka se završi s tri boda na kontu BiH".

Sitne nedaće ekspedicije BiH tu nisu završile. Autobus koji je s aerodroma u Barselonu trebao prevesti nacionalni tim BiH do 180 kilometara udaljene Andore "jedva je upalio". Vozač je tek iz devetog puta uspio upaliti autobus.

Međutim, i po prelasku granice Španije i ulasku u Andoru nastale su sitne nedaće ili kako u prepoznatljivom bosanskom duhu šale mnogi rekoše "telekomunikacijski kolaps".

Naime, nijedan od operatera BiH ne radi na teritoriji pod kontrolom mreže u Andori, te su mobilni telefoni iz BiH van upotrebe pa je "vajber" glavno sredstvo komunikacije, ne zbog u BiH popularno zvanog "kokuzluka".

Utakmica kvalifikacija Grupe B za Euro 2016 između Andore i BiH igra se u subotu s početkom u 20.45 časova. Nakon četiri odigrana susreta BiH ima svega dva boda i mora pobijediti kako bi ostala u trci barem za plasman u baraž, dok je Andora bez bodova.