latinica  ћирилица
27/03/2015 |  17:32 | Autor: TANЈUG

Haški sud odbacio zahtjev Lukića za premještaj iz Estonije

Tužilaštvo Haškog tribunala odbacilo je zahtjev Milana Lukića, osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za ratne zločine počinjene u Višegradu, da preispita odluku o njegovom izdržavanju kazne u Estoniji i prebaci ga u Hag.

U odluci donesenoj 23. marta, Haško tužilaštvo navodi da Lukićev zahtjev nema nijednu pravnu niti činjeničnu osnovu da bi bio razmotren, saopštio je danas Haški tribunal.

Lukić nije iznio nijedan dokaz o kršenju njegovih prava kad je riječ o uslovima u kojima se nalazi u zatvorskoj jedinici u Estoniji, a koji bi bili osnova za zadovoljenje njegovog zahtjeva, navodi se u saopštenju.
On u svom zahtjevu ne iznosi dokaze o kršenju ljudskih prava niti o kršenju prava na posete porodice u zatvoru u Estoniji, precizira se u odluci.

Takođe, Lukić u svom zahtjevu nije zadovoljio ni standard koji podrazumijeva iznošenje dokaza o eventualnoj greški koju je predsjednik Tribunala načinio u izricanju odluke o određivanju zemlje u kojoj će osuđenik izdržavati kaznu, a koja bi bila na štetu osuđenog, stoji u saopštenju.

Vijeće Haškog tribunala je decembra 2012. potvrdilo prvostepeno izrečenu doživotnu zatvorsku kaznu Srbinu Milanu Lukiću, zbog zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima u Višegradu, 1992-1994, uključujući i spaljivanje više od 100 živih civila u dvije višegradske kuće.

Lukić je u februaru 2014. godine prebačen u Estoniju na izdržavanje kazne. On je drugo lice osuđeno pred Haškim tribunalom koje je Mehanizam za međunarodne krivične sudove prebacio na izdržavanje kazne u treću državu.