latinica  ћирилица
27/03/2015 |  20:37 | Autor: RTRS

Pružni prelaz kod Incela: Vozači u strahu zbog podignute rampe (VIDEO)

"Zaustavite se, jer voz ne može", svakodnevni je moto vozača koji i po nekoliko puta prelaze najfrekventniji pružni prelaz u Banjaluci. Rampa na pruzi u banjalučkom naselju Ada već nekoliko dana podignuta je i bez nadzora. Upozorenje mašinovođama, koji će, poručuju, stati u slučaju nailaska putničkog vozila, u Željeznicama Srpske, smatraju dovoljnim. Oni koji ovu dionicu svakodnevno prolaze opravdanom strahuju za vlastitu bezbjednost.
Pružni prelaz kod Incela - Foto: Screenshot
Pružni prelaz kod IncelaFoto: Screenshot

Već nekoliko dana, jedan od najfrekventnijih pružnih prelaza u Banjaluci je bez nadzora. Kada vozovi prolaze, rampu jednostavno nema ko da spusti. Oni koji su se zaputili na Olimpijski bazen, u Geodetsku upravu, Nezavisni univerzitet ili na posao u obližnje fabrike, mogu samo da se nadaju da će biti brži od zakona fizike, odnosno da će ih mašinovođe primijetiti na vrijeme.

Inače na ovom prelazu nalazi se i stanica. Putnički voz tu staje, ali kada je u pitanju teretni, on nema obavezu da stane već samo prođe. Vozači se sami brinu za bezbjednost iako postoji rampa.

U Željeznicama Srpske kažu da ovaj pružni prelaz nije zaposjednut iz opravdanih razloga. Iako imaju više hiljada radnika, tvrde da nemaju dovoljno ljudi za ovaj prelaz. Ipak, kažu, da bezbjednost saobraćaja nije ugrožena.

Stručnjaci pojašnjavaju da bi pri brzini kretanja od 50/60 km/h zaustavni put voza bio bi 500 do 600 metara. U Agenciji za bezbjednost saobraćaja ne spore Željeznicama poštovanje propisa, ali ipak vozače upozoravaju - zaustavite se, jer voz ne može!

Na željezničkim prugama u RS ima ukupno 285 prelaza. U nezgodama na pružnim prelazima u proteklih 8 godina poginulo je više od dvadeset lica, a nekoliko desetina ih je povrijeđeno. U najvećem broju ovih nesreća uzrok je bio neadekvatno obilježen prelaz!