latinica  ћирилица
30/03/2015 |  08:10 | Autor: Agencije

Zvaničnici Srpske sa ambasadorima Srbije i Češke (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa prvim zamjenikm visokog predstavnika u BiH Dejvidom Robinsonom.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Dejvidom Robinsonom - Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Dejvidom RobinsonomFoto: SRNA

Nakon što je brzo formirala sve organe vlasti, poslije provedenih opštih izbora, Republika Srpska je već krenula u usvajanje niza reformskih zakona, koji su praktičan odogovor na preporuke Evropske komisije, istakao je predsjednik Dodik tokom današnjeg sastanka.

Uslovi za kandidatski status BiH su sada zahtjevniji nego ranije, rekao je predsjednik Dodik, i podsjetio ambasadora Robinsona na ranije uslove koje je pred BiH postavila EU, kao i na proaktivnu ulogu koju je Republika Srpska u procesu ispunjava tih uslova imala svo vrijeme.

Dodik i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević razgovarali su o provođenju Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Srpske i Srbije.

Dodik je informisao ambasadora Srbije o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Srpskoj, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Dodik je, u razgovoru sa ambasadorom Češke u BiH Јakubom Skalnikom, podsjetio da je Srpska četrnaest reformskih zakona stavila u proceduru, a da se uskoro očekuje set novih zakonskih rješenja kojima će se dodatno poboljšati položaj privrede.

Predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović razgovarala je sa ambasadorom Republike Srbije u BiH Stanimirom Vukićevićem o aktuelnim političkim i ekonomskim temama u Srpskoj i regionu, procesu evropskih integracija, unapređenju ekonomske saradnje te reformama koje je Vlada Republike Srpske započela u 2015. godini.

Kako je saopšteno, sagovornici su razmijenili mišljenje i o pripremama za održavanje naredene zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije, koje se realizuju u okviru Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama, a na kojoj će između ostalog biti riječi i o mogućnostima za zajednički nastup prema trećim tržištima.

Premijerka Cvijanović i ambasador Srbije Vukićević

 I ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić razgovarao je sa ambasadorom Vukićevićem o mogućnostima unapređenja privredne saradnje Republike Srbije i Republike Srpske.

Vukićević i Đokić su razmijenili informacije o aktivnostima i namjerama preduzeća iz Republike Srbije koji realizuju dio svojih poslovnih planova i u Republici Srpskoj.

Konstatovano je da Srpska ima dobar poslovni ambijent, te da srbijanske komanije, kao što je to „Naftna industrija Srbije“, ostaju sa sjedištem u Srpskoj i nastaviće raditi u punom kapacitetu.

Na sastanku je zaključeno da prostor za unapređenje saradnje postoji, te da će ministarstvo i ambasada pružiti maksimalnu pomoć u realizaciji konkretnih projekata za koje iskažu interes privrednici Srbije i Republike Srpske.

Sastanku je prisustvovao i generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Cvijanovićeva je primila u posjetu ambasadora Republike Češke u BiH Јakuba Skalnika. Tema razgovora je bila najnovija inicijativa EU koja bi trebalo da omogući brže kretanje BiH ka EU i mogućnostima za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Premijerka Cvijanović i češki ambasador Јakub Skalnik

Cvijanovićeva je naglasila da je ovom inicijativom EU poslala pozitivnu poruku, ali da je da je ključ procesa evropskih integracija uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije koji mora biti zasnovan na ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti. Napomenula je da na putu ka Evropskoj uniji i dalje jedan od uslova ostaje provođenje odluke „Sejdić-Finci“ o kojem Republika Srpska ima usaglašen stav.

Premijerka je upoznala češkog ambasadora i sa glavnim pravcima djelovanja Vlade Srpske u oblasti privrede predviđenih Ekonomskom politikom za 2015. godinu čiji je cilj rasterećenje privrede, očuvanje socijalne sigurnosti i zapošljavanje.

Cvijanovićeva je razgovarala i sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Dejvidom Robinsonom.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u Srpskoj i BiH, sa osvrtom na proces formiranja vlasti. Predsjednica Cvijanović je ovom prilikom naglasila da je Vlada Srpske i dalje jedina formirana izvršna vlast u BiH sa usvojenim ključnim dokumentima - Ekonomskom politikom i Budžetom za 2015. godini.

Tokom sastanka predsjednica Vlade je istakla da je Srpska pokazala jasno opredijeljenje za reformske procese i aktivnu ulogu u procesu evropskih integracija, te da će u narednom periodu Vlada Srpske nastaviti da provodi aktivnosti i mjere na unapređenju privrednog ambijenta i stvaranju uslova za privredni rast.

Na sastanku je razgovarano i o bezbjednosnim izazovima u BiH, posebno u oblasti borbe protiv terorizma.

Predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da parlamenti u BiH treba da preuzmu svoj dio odgovornosti za provođenje Izjave o principima pristupanja BiH EU, koju je Narodna skupština Srpske ranije jednoglasno prihvatila.

Čubrilović je, u razgovoru sa češkim ambasadorom u BiH Јakubom Skalnikom, istakao da su vlasti Srpske krenule u realizaciju evropske izjave usvajanjem više nacrta reformskih zakona, orijentisanih na olakšavanje poslovanja, te najavio da će i na narednoj redovnoj sjednici Narodne skupštine, sredinom aprila, biti razmatran drugi set reformskih zakona.

On je izrazio spremnost da se, nakon očekivanog konstituisanja vlasti u Federaciji BiH, organizuje sastanak rukovodstva entitetskih parlamenta da bi bilo usaglašeno đelovanje u vezi sa ispunjavanjem prinicipa iz evropske izjave.

Čubrilović je ukazao na neargumentovanu političku opstrukciju od Hrvatske, kao članice EU, kada je riječ o izgradnji mosta na Savi kod Gradiške kao najprometnijeg graničnog prelaza, što otežava saobraćajnu povezanost Republike Srpske i BiH sa zemljama EU, saopšteno je iz kabineta predsjednika parlamenta Srpske.

Skalnik je najavio da će Češka zadržati prijateljski kurs prema Srpskoj i BiH, ističući da će, s ciljem unapređenja saradnje, u BiH uskoro doputovati članovi Odbora za poljoprivredu češkog parlamenta da bi razgovarali sa poslanicima iz resornih parlamentarnih odbora u BiH.

Čubrilović je izjavio da je prioritet institucija Srpske razvoj realnog sektora i unapređenje privrede, da bi se omogućilo brže i efikasnije rješavanje političkih i socijalnih pitanja.

- Јedan od problema sa kojima se susrećemo je izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, jer u potpunosti nije stavljen u funkciju autoput Banjaluka - Gradiška. Za nas je veoma važno unapređenje infrastrukture, kao osnove ukupnog privrednog razvoja", rekao je Čubrilović novinarima, nakon sastanka sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Dejvidom Robinsonom. On je ocijenio da Robinson veoma dobro razumije problematiku u BiH, i izrazio očekivanje da će zajednički raditi na rješavanju otvorenih pitanja.

Robinson je istakao da se BiH suočava sa velikim izazovima, ali da njihovo rješavanje zahtijeva koordinaciju svih nivoa vlasti i društva.