latinica  ћирилица
30/03/2015 |  14:14 | Autor: SRNA

Pavić: Hitno mijenjati Zakon o stvarnim pravima

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je da se pod hitno mora mijenjati Zakon o stvarnim pravima i prateći akti kojim je predviđeno da se nekretnine investitorima prodaju putem licitacije, ocjenjujući da je za investitore takav način kupovine zemljišta i objekata neprihvatljiv.
Predsjednik DNS-a Marko Pavić - Foto: SRNA
Predsjednik DNS-a Marko PavićFoto: SRNA

"Nijedan strani investitor neće učestvovati u licitaciji sa našim ljudima, naročito onima koji namjeravaju doći do zemljišta da bi ga pretvorili u građevinske parcele. Mi investitoru moramo decidirano reći koliko košta zemljište i kad ga može dobiti, što se ne odnosi i na tendere", rekao je Pavić.

On je ocijenio da je sadašnji način prodaje zemljišta putem licitacije investitorima neracionalan i da misli da na takav način još niko nije dobio zemljište ili objekte na korištenje niti će stranci ikad konkurisati na takav način.

"Predlažem da zemljište i objekte republička ili lokalne skupštine, u zavisnosti od toga ko je vlasnik nekretnina, mogu bez licitacije prodati investitorima koji investiraju u proizvodnu djelatnost", kaže Pavić.

Prema njegovim riječima, cijena treba da se odredi na bazi procjene stručnjaka i na bazi procjene šta investitor donosi lokalnoj zajednici, tako da može biti i niža od tržišne.

Pavić je naglasio da se mora imati dovoljno povjerenja u skupštine koje treba da ocijene da li je investitor dovoljno ozbiljan i da li donosi korist lokalnoj zajednici. On je dodao da je izmjena ovog zakona potrebna po hitnom postupku, a u skladu sa setom mjera koje je Vlada Republike Srpske počela provoditi s ciljem rasterećenja privrede.