latinica  ћирилица
30/03/2015 |  14:46 | Autor: SRNA

Kasipović: Borba protiv korupcije zarad razvoja i prosperiteta

Korupcija se ne može iskorijeniti u potpunosti, ali se mora svesti na mjeru koja omogućava razvoj, prosperitet i pravo svakog čovjeka, rekao je ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović.
Ministar Kasipović na predavanju o korupciji u banjalučkoj Gimnaziji - Foto: SRNA
Ministar Kasipović na predavanju o korupciji u banjalučkoj GimnazijiFoto: SRNA

On je naglasio da koruptivna aktivnost jedne institucije, pojedinca ili organa nanosi zajednici štetu koja se teško otklanja, ali i onemogućuje prava drugih.

Kasipović, koji je u banjalučkoj Gimnaziji prisustvovao predavanju o temi "Borba protiv korupcije i unapređenje sistema integriteta", rekao je da je današnje predavanje dio aktivnosti kojima Vlada Republike Srpske potvrđuje opredijeljenost da se bori protiv korupcije.

"Kvalitet života ovih mladih ljudi, koji će slušati prezentaciju, zavisi u mnogo čemu od toga da li će živjeti u društvu koje je manje ili više korumpirano", naveo je Kasipović.

On je izrazio uvjerenje i želju da će uraditi sve što je u okviru kompetencija ministra pravde da zajednica u kojoj će živjeti mladi ljudi bude zajednica sa što je moguće manjim procentom korupcije.

Kasipović ističe da je potrebno probuditi senzitivnost mladih i njihove spoznaje za sve aktivnosti koje vode smanjivanju korupcije.

"Mislim da je veoma važno da mladi ljudi, koji formiraju svoju ličnost i koji će se sutra sučiti sa pitanjem upisa na fakultet, polaganjem ispita, kad završe svoje fakultete sa pitanjem zaposlenja, imaju izoštren instinkt da njihova prava ne budu ugrožena nečijim koruptivnim djelovanjem", naglasio je Kasipović.

Načelnik Odjeljenja za strateško planiranje i razvoj u službi ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dmitar Vračar rekao je da se predavanje u Gimnaziji održava u okviru aktivnosti "Antikorupcijski dani", te da su prethodile prezentacije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci i na Fakultetu pravnih nauka Univerziteta "Apeiron".

Vračar je rekao da je cilj predavanja podizanje nivoa antikorupcione svijest, jačanje svijesti javnosti o štetnosti korupcije i neophodnosti borbe protiv korupcije, kao i upoznavanje o aktivnostima koje Vlada Repubike Srpske i sve ostale institucije preduzimaju provođenjem Strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana.

"Naš cilj je da prezentujemo određene mehanizme na izgradnji ličnog, institucionalnog i društvenog integriteta, koji su usmjereni na sprečavanje korupcionih praksi i uvođenje savremenih metoda borbe protiv korupcije", rekao je Vračar.

On je dodao da se posebna pažnja posvećuje i problemu zaštite lica koja prijavljuju korupciju, ističući da su u tom smislu u pripremi i posebna zakonska rješenja koja će regulisati tu materiju, te da se ovakvim predavanjima traži i podrška svih dijelova društva.

Prema podacima istraživanja koje je prezentovano, a koje je MUP Republike Srpske proveo 2012. godine u okviru naučno-istraživačkog projekta "Korupcija u Republici Srpskoj - stanje i perspektive prevencije i borbe protiv korupcije" na uzorku od 965 ispitanika, 40,76 odsto ispitanih odgovorilo je da je saznanja o korupciji dobilo iz medija, 20,17 odsto na poslu, 17,96 od prijatelja, 10,9 odsto u školi, 8,48 odsto u porodici, a 1,7 odsto na drugi način.

Najviše ispitanika 31,25 odsto pod korupcijom podrazumijeva primanje mita, 28,48 odsto davanje mita, 23,78 odsto zloupotrebu ovlaštenja, a 16,27 odsto nezakonito poslovanje.

Najčešći oblik korupcije, prema mišljenju ispitanih, je zloupotreba položaja i ovlaštenja, zatim davanje mita, primanje mita i protivzakonito posredovanje, dok je korupcija najzastupljenija u zdravstvu.