latinica  ћирилица
30/03/2015 |  18:41 | Autor: RTRS

Druga epizoda X Factora Adria donijela duh Afrike, Amerike i velika iznenađenja za gledaoce

Uvodnu riječ u drugoj epizodi X Factora Adria imali su takmičari sa svojim inspirativim porukama: “Ljudi često razmišljaju o svom pozivu! Nisu sigurni šta žele od života. To nije moja priča!“.
Duh Afrike u X Factor Adria - Foto: RTRS
Duh Afrike u X Factor AdriaFoto: RTRS

- Јa znam da imam ono nešto što me čini posebnim. Zato tražim priliku da se dokažem! Ovo je moja prilika, ovo
je moje vrijeme! Ovo je X Factor, rekli su takmičari i nova epizoda popularnog šou programa je počela.

Nakon kratkog osvrta na uzbuđenja iz prve epizode, voditelji Antonija i Aleksandar, gledaoce su uveli u drugu emisiju. Novi takmičari na još jednom audicionom danu, predstavili su se sudijama i brojnoj publici u studiju, a samo oni najbolji proći će u sljedeću fazu takmičenja.

Prva takmičarka bila je Katarina Nina Simić iz Mladenovca. Saznali smo da ima dvadest godina i da završava školu za babice-akušera, ali priznaje da više voli pjevanje. Nakon što je podijelila sa gledaocima iskustvo sa posla
kada je jednu pacijentkinju opustila svojim pjevušenjem u porođajnoj sali, Nina je izašla na scenu. Predstavila se energičnom pjesmom The Weather Girls “It's Raining Men”.

Žiri je bio oduševljen njenom interpretacijom, posebno Masimo koji je rekao: - Ne smiješ zanemariti kada te dotakne
univerzum, ti si izuzetan talenat! Drugačije si otpjevala pjesmu od originala, fantastično!“

Nakon što su Željko i Tonči uputili takmičarki komplimente, muški članovi žirija požurili su da glasaju. Aleksandra je poželjela da i ona nešto kaže, pa je Željko reagovao i šarmantno rekao svojoj koleginici: - Izvini, mi stvarno nismo džentlmeni ovoga puta, izvini molim te".

Izvinjenje su uputila i druga dva člana žirija. Aleksandra je prihvatila šalu: - U redu je, potpuno razumijem da vas je omađijala. Divno,Nina! Nisi ni jednom ustuknula ili se uplašila, a to je X Factor!“ Sa četiri DA takmičarka je prošla u drugi krug takmičenja.

Sljedeći kandidat bio je Alen Bulić iz Zadra, koji ima četrdeset godina. Alen je rezveden i ima kćerku Saru od 12 godina.

- Sara je jako ponosna što sam došao do audicije, stalo mi je da uspijem!, rekao je Alen prije izlaska na scenu i poslao poljubac kćerki. Nakon što je otpjevao emotivnu baladu, Masimo je kratko rekao: “Izvrsno!“, dok je Tonči poželio da
takmičar otpjeva klapsku pjesmu, što je Alen rado prihvatio.

Tonči je, potom, poželio i da pomogne takmičaru, pa je zajedno sa Alenom otpjevao klapu, što je izazvalo oduševnjenje publike.

- Mene si ostavio bez teksta, vrlo si šarmantan i talentovan i pomalo prehlađen! Reći ću jedno veliko DA Tončiju što ti je pomagao!", rekao je Željko. Aleksandra je priznala da joj se malo više dopala interpretacija u klapi nego u prvoj pjesmi, dok je Masimo imao suprotno mišljenje. Tonči je dao svoj komentar: “Meni se dopada što se snalaziš u više stilova!“. Četiri DA bez dvoumljenja odvode Alena dalje u drugi krug takmičenja.

Treći takmičar koga je vjerenica prijavila na X Factor se zove Nenad Azanjac i bavi se glumom. Predstavio se emotivnom pjesmom Dade Topića “Da li znaš da te volim“, ali njegova interpretacija nije ostavila snažan utisak na sudije.

- Nenade, muzikalan jesi, ali meni se ovo uopšte nije dopalo. Ništa inovativno nismo čuli, a ovaj “urlando“ na kraju je potpuno bespotreban!“, rekao je Željko.

- Imao sam doživljaj da sam u restoranu, rekao je Tonči, dok je Massimo bio još slikovitiji: “Bilo je promjena u
melodiji, Dado Topić ne bi bio ponosan na ovo izvođenje. Bilo je to isto kao kada priđeš ženi na agresivan način. Očekivali smo zvijezdu, a bilo je onako...“

Јedina dama u žiriju rekla je da joj je teško što sluša ovakve komentare kolega, te je dodala: “U pitanju je ozbiljno teška i vrlo seksi pjesma, a ja je tako nisam doživjela od tebe, međutim reći ću ti DA.“ Sa tri NE i jednim DA, Nenad je ispao iz daljeg takmičenja.

Sljedeći kandidat bio je sedamnaestogodišnji Lazar Ćirković iz Kragujevca koji je priznao da ima tremu, ali da jedva čeka da izađe pred žiri. Ovaj plavokosi tinejžer se predstavio pjesmom “You raise me up“ od Westlifea.

Masimo je kratko rekao: “Čini mi se da imaš taj X faktor koji tražimo!“, dok je Tonči iznio svoje mišljenje da je “pjesma pročitana“. Pošto je Željko izjavio da pjevanje nije dobro, publika je negodovala. “Ok, nije loše, ali je daleko od dobrog“, zaključio je Јoksimović.

Aleksandra je izjavila da se ne slaže sa svojim kolegama: “Onoga trenutka kada pjevač pusti svoje srce da pjeva – tog trenutka stvarno pjeva! Ti si to večeras pokazao. Bravo!“, rekla je Kovačeva. Iako Željko nije bio siguran u svoju
odluku, sa četiri DA Lazar je prošao dalje.

Tamnoputi mladić DŽonatan Lumbila iz Konga bio je potpuno iznenađenje i za žiri i za publiku. Saznali smo da DŽonatan ima 21 godinu, da studira u Beogradu i da voli da sluša Šaka Polumentu. Na audiciju su ga prijavile prijateljice, a kada je žiri poželio da sa njim priča na engleskom, ovaj samouvjereni momak je rekao da mogu slobodno pričati na domaćem jeziku, što je publika propratila gromoglasnim aplauzom.

Na pitanje Masima da li mu nedostaje dom, ovaj neobičan takmičar je šarmantno rekao: “Ne još uvijek, ovdje dobro uživam!“ DŽonatan se, potom, predstavio pjesmom iz svog rodnog grada, a zanimljiv nastup podržali su njegovi drugari koji su mu se pridružili sa afričkim instumentima i tako donijeli u ovaj šou pravi duh Afrike! Nakon što su Željko, Aleksandra i Tonči dali pozitivne ocjene, Masimo je ostao dosljedan sebi i rekao NE. Sa tri DA i jednim NE, DŽonatan
nastavlja takmičenje.

Sljedeća kandidatkinja bila je Marija Grujevska iz Makedonije, koja je talenat za pjevanje naslijedila od oca. Dugokosa crnka, na scenu je unijela senzualnost, otpjevavši numeru iz filma “Ko je ubio Zeku Rodžera“. U pripijenoj crnoj haljini Marija je blistala na sceni što se žiriju veoma dopalo

“Јedna riječ – PERFEKTNO!“, rekao je Željko, dok je Aleksandra priznala da ju je takmičarka ozbiljno zavela. Tonči je bio iskren, pa je rekao takmičarki da joj leži pravac muzike koji je odabrala, ali da je njemu krivo kada neko pjeva džez, jer ta vrsta muzike nije unosan posao. Bez dvoumljenja, sa četiti DA, ova zgodna takmičarka prošla je u sljedeći krug takmičenja.

U drugoj emisiji dva takmičara su u X Facot Adria prepoznali posljednju šansu za uspjeh, budući da su već učestvovali u sličnim fotmatima.

Amel Ćurić je pobjednik talenat takmičenja koji se prikazivao prije desetak godina u BiH. Talentovani tridesetčetvorogodišnji pjevač predstavio se poznatom baladom Bijelog Dugmeta “Pitaju me za tebe“.

Njegova interpretacija se dopala žiriju, pa je Masimo prvi rekao: “Nadam se da će ti se dogoditi pjesma koja je pisana baš za tebe! Јedino to fali!“

Aleksandra je prokomentarisala da je Amel pjesmom ispričao priču punu strasti, nježnosti, tuge, ljubavi. Željko je samo kratko rekao: “Mislim da smo upravo dobili jednog finalistu!“ i sa četiri DA i ovaj kandidat nastavlja takmičenje.

Sljedeći takmičar koji je uzburkao žiri i publiku bio je dvadesetpetogodišnji učitelj iz Zagreba, umetničkog imena Leone Pavlašijan.

Ekscentrični umjetnik napravio je neobičan spektakl - u visokim potpeticama, sa plavom perikom i zanimljivom garderobom Leone je podigao publiku i Aleksandru na noge. Poznata kantautorka bila je oduševljena njegovim performansom, te je izašla na binu i takmičaru otpjevala djelić svoje pjesme “U šaci me imaš“, što je dodatno podgrijalo atmosferu u studiju.

Međutim, Tonči nije dijelio isto mišljenje: “Što se mene tiče ovo je bio samo trenutak predaha “, dok je Masimo priznao da je zatečen nastupom i ipak rekao NE.

- Ovo je toliko hibridno, da mi se na kraju i dopada, izjavio je Željko. Sa dva NE i dva DA, takmičar nije prošao dalje.

“Infinitas“ (beskraj) bila je sljedeća grupa koja nastupa. Ovu vokalnu grupu čine dva brata i tri sestre iz Zagreba, a kako smo saznali još jedan brat ih bodri u publici. Sudijama su se predstavili pjesmomJessie J “Price tag”, a na kraju nastupa na binu je došla i čitava pratnja: roditelji i prijatelji, pa je ova srećna porodica ostavila pozitivan utisak na sudije.

- Iskoristili ste tišinu pred nastup, samo ste stali i nastavili. I tišina je muzika! Vi ste izvrsni!“, rekao je Masimo. Sa četiri DA “Infinitas“ ide dalje.

Posljednja takmičarka u drugoj epizodi bila je sedamnaestogodišnja Iva Ćurić iz Đakova. Tinejdžerka puna života rekla je kako obožava muziku, svira gitaru i u slobodno vrijeme snima cover klipove, koje postavlja na You Tube. Nakon što se predstavila autentičnom obradom i zanimljivim spojem dvije pjesme grupe “Elitni Odredi“, uslijedili su komentari sudija, koji su sve vrijeme Ivinog nastupa istinski uživali.

- Mogli bismo te slušati satima! Donijela si potpuno novu dimenziju ovih pesama!, rekao je Tonči, dok je Aleksandra dodala da je Iva podsjeća na Noru DŽouns i da ima sjajan glas.

Masimo je iznio svoje mišljenje: - Vokalno si izuzetno interesantna!, dok je Željko dodao: “Potpuno sam zadovoljan! Uživao sam!“.

Sa četiti DA, bez dvoumljenja Iva je prošla u sljedeću fazu takmičenja.

Sve detaljnije informacije možete pronaći na sajtu xfactoradria.com i na zvaničnoj Facebook stranici www.facebook.com/XFactorAdria