latinica  ћирилица
30/03/2015 |  22:25 | Autor: RTRS

Indirektno: Kakvo je stanje u republičkoj kasi?

Reformskim zakonima će se štedjeti na nepotrebnim i neproduktivnim rashodima i u kasi Republike Srpske biće dovoljno sredstava da se zaštiti socijalna pozicija svih građana koji su na bilo koji način naslonjeni na budžet.

Ovo je poručio ministar finansija, Zoran Tegeltija, u emisiji "Indirektno''. Dodao je da su isplaćene sve obaveze budžetom predviđene za prva tri mjeseca ove godine.

Predstavnici sindikata smatraju da su reforme usmjerene u korist realnog sektora i na poslodavca i da su radnici u drugom planu.

Ekonomisti poručuju – predloženi reformski zakoni najveće su promjene u posljednjih pet godina. 

"Onaj dio sredstava koji ide iz budžeta Republike Srpske će uvijek biti na vrijeme isplaćen i mislim da će Fond PIO redovno da izvršava svoje obaveze. Isto je i sa svim drugim korisnicima budžetskih sredstava. Naravno, neki od fondova će morati provesti određene mjere finansijske racionalizacije štednje'', rekao je ministar finansija Srpske, Zoran Tegeltija.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske istakla je da, kada je o reformama riječ, Sindikat zagovara drugačiji koncept. "Mislimo da u ovom trenutku treba napraviti jednu duboku analizu, presjek stvarnog stanja u realnom sektoru, bilo da se radi o javnom, privatizovanom ili privatnom, da vidimo ko kome šta duguje i kakva je pozicija radnika. Naprosto moramo znati da je pitanje funkcionisanja Fonda PIO i Zdravstvenog fonda usko vezano za ono što jeste zarada radnika u RS i ta pitanja se moraju otvoriti i riješiti kako bismo vidjeli u kom smjeru treba ići'', naglasila je mIšićeva.

"Kad pogledamo iza sebe u poslednjih 10, 20 godina, vidi se da sistem koji je izgrađen mnogo manje zapošljava, mnogo manje je pravedan i zaostaje. Kad pogledamo platu, zarađujemo upola manje nego 1990.godine. Znači, mnoge stvari ne stoje kako bi trebalo. Potrebno je izgraditi bolji sistem koji će znatno održati radnu snagu i koji će pokrenuti privredni ciklus'', istakao je Marko Đogo iz Udruženja ekonomista "Svot".