latinica  ћирилица
31/03/2015 |  11:51 | Autor: SRNA

Pripadnici Policije Srpske dobrovoljno daju krv

Akcija je organizovana povodom 4. aprila - Dana policije Republike Srpske i 23 godine Ministarstva unutrašnjih poslova RS
Dobrovoljno darivanje krvi - Foto: SRNA
Dobrovoljno darivanje krviFoto: SRNA

U Centru za transfuzijsku medicinu u Bijeljini pripadnici CЈB Bijeljina od jutros daju krv. Prema riječima načelnice Centra za transfuzijsku medicinu Snežane Gegić odziv policajaca je više nego dobar.

Danas i sutra, sinhrono u 10 gradova i opština Srpske, gdje god postoji služba za transfuziju krvi, biće održana akcija davanja krvi.

- Ovdje su policajci sa područja u nadležnosti CЈB Bijeljina. Na spisku imamo 120 prijavljenih davalaca, ali s obzirom na racionalno trošenje i na to da krv ima rok trajanja, zamolili smo pripadnike CЈB Bijeljina da ne dođu svi danas i sutra, već da se tokom nedjelje i cijelog mjeseca rasporede u manje grupe, jer nam to više odgovara - navela je Gegićeva.

Ona je rekla da je veoma važno da je novom reorganizacijom Službe za transfuzijsku medicinu Republike Srpske donesen benefit kada je riječ o pacijentima, jer je stvorena mogućnost da krv čeka pacijenta.

- Ovo je osnovni postulat u transfuziološkoj djelatnosti - krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv. Kada na ovom području uzmemo veliku količinu krvi upućujemo je tamo gdje je najpotrebnija, najčešće za potrebe Kliničkog centra u Banjaluci, gdje se liječe najteži pacijenti - rekla je Gegićeva.

U CЈB Bijeljina ima veći broj pripadnika koji su redovni davaoci krvi, kao i onih koji su krv dala više od 50 puta.

Stanica javne bezbjednosti Foča, povodom Dana policije RS, organizovala je tradicionalnu akciju davanja krvi u okviru koje je dragocjenu tečnost dalo 20 policajaca.

Saobraćajni policajac Radenko Radović, koji je krv davao 12 puta, kaže da sama spoznaja da ovo nekome može spasiti život, čovjeka ispunjava velikim zadovoljstvom.

U fočanskoj Službi za transfuzijsku medicinu istakli su da im je policija najredovniji davalac, te da su solidno snabdjeveni zalihama krvi.

Više od 90 pripadnika CЈB Doboj u naredna dva dana dobrovoljno će dati krv u Službi za transfuziologiju u bolnici "Sveti apostol Luka" u ovom gradu da bi se povećale zalihe krvi i spasili životi sugrađana, izjavio je zamjenik načelnika Centra Milić Lazarević.

Krv će prvi dati komandiri policijskih stanica iz sastava CЈB Doboj, nakon čega će im se pridružiti i policijski službenici sa područja 10 opština koje operativno pokriva ovaj centar.

Rukovodilac Službe za transfuziologiju Mira Vasić rekla je da pripadnici CЈB akciju darivanja krvi organizuju 11. put u proteklih sedam godina. Navela je da Služba trenutno raspolaže dovoljnim količinima krvi, a odziv davalaca je u porastu.

Među pripadnicima policije ima i onih koji su do sada krv darivali 14 puta .

Pripadnici Stanice javne bezbjednosti Zvornik dobrovoljno su danas dali krv u zvorničkoj Službi transfuzije.
Načelnik SЈB Stanimir Vidović, koji je i sam dao dragocjenu tečnost, rekao je da je ovo tradicionalna aktivnost zvorničke policije koja se realizuje u okviru obilježavanja Dana policije.

- Policija, u okviru ovog dana, provodi određen broj aktivnosti, a ovo je jedna u nizu u kojoj će 36 policajaca dati krv. Osim ove akcije biće organizovan i Dan otvorenih vrata, kao i prijem za penzionisane kolege - naveo je Vidović.

Zvornik- Policajci dobrovoljno daju krv

U okviru Dana otvorenih vrata Stanicu će posjetiti mališani iz Dječijeg vrtića "Naša radost", dok će u dvorištu OŠ "Sveti Sava" učenicima biti predstavljena materijalno-tehnička sredstva policije.

Prijem za penzionisane policajce planiran je za sutra, dok će u petak, 3. aprila, biti položeno cvijeće na spomen-ploču poginulim pripadnicima policije.