latinica  ћирилица
31/03/2015 |  14:13 | Autor: Glas Srpske

Ratna državljanstva podijeljena prije rata

Provjerom 102 lica afroazijskog porijekla koja su dobila državljanstva BiH ustanovljeno je da su 1992. godine njih 94 državljanstva dobili po osnovu učešća u ratu, iako rat nije bio ni počeo.

Otkriveno je to u informaciji koju je tajna bošnjačka služba, Agencija za istrage i dokumentaciju , vršeći provjere lica za koja postoje indicije da su u vezi s terorističkom organizacijom "Al-Kaida", u januaru 2002. godine uputila Savjetu ministara BiH i Koordinacionom timu za borbu protiv terorizma pod oznakom "službena tajna, strogo povjerljivo". Ovaj dokument je među hiljadama drugih bivši potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo dostavio Tužilaštvu BiH uz prijavu protiv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i ratnog načelnika CSB Zenica Šefika DŽaferovića i bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina. Iako su u informaciji AID-a navedena imena onih koji su to omogućili, a među kojima je i poslanik SDA u Parlamentu BiH i ratni načelnik tešanjske policije Šemsudin Mehmedović, niko od njih do danas nije procesuiran.

- Najviše propusta pri tome načinilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova RBiH. U slučaju provjere 102 lica ispostavilo se da su njih 94 dobila državljanstvo 1992. godine po osnovu učešća u ratu, iako rat nije bio ni počeo. Dostavljamo vam podatke o 741 licu porijeklom iz 33 zemlje i o 90 lica koja su vršila promjenu nekog od identifikacionih podataka – piše u toj informaciji, koju je potpisao direktor AID-a Munir Alibabić.

U informaciji piše i da se prilikom nezakonitog davanja državljanstva upis u matične knjige rođenih vršio po osnovu rješenja CSB Sarajevo, Zenica, Doboj i Tuzla. ...