latinica  ћирилица
31/03/2015 |  15:59 | Autor: SRNA

Imenovan Savjet ministara BiH (VIDEO)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je imenovanje ministara, zamjenika ministara i dvojice zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH   (Foto: Feđa Krvavac) - Foto: klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Feđa Krvavac)Foto: klix.ba

Za imenovanje je glasalo 26 poslanika, sedam poslanika SBB-a i SDP-a je bilo protiv, a poslanik HDZ-a 1990 Diana Zelenika bila je uzdržana. Nakon glasanja, ministri i zamjenici ministara dali su svečanu izjavu.

Predsjedavajući novog Savjeta ministara BiH je Denis Zvizdić /SDA/, a njegovi zamjenici ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda /HDZ BiH/ i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović /SDS/.

Prvi put do sada u Savjetu ministara BiH dvije ministarske pozicije pripale su ženama - Marini Pendeš /HDZ BiH/ izabrana je za ministra odbrane i Semiha Borovac /SDA/ za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Na čelu Ministarstva inostranih poslova u naredne četiri godine biće Igor Crnadak /PDP/, pravde Јosip Grubeša /HDZ BiH/, Ministarstva bezbjednosti Dragan Mektić /SDS/, Ministarstva civilnih poslova Adil Osmanović /SDA/ i Ministarstva komunikacija i transporta Slavko Matanović /DF/.

Za zamjenika ministra inostranih poslova imenovan je Јosip Brkić /HDZ BiH/, a zamjenika ministra finansija i trezora Mirsad Žuga /SDA/, dok su za zamjenike ministra odbrane imenovani Boris Јerinić /SDS/ i Emir Suljagić /DF/.

Zamjenik ministra civilnih poslova je Đorđe Miličević /NDP/, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Predrag Јović /SDS/, pravde Nezir Pivić /SDA/, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mato Franjičević /HDZ BiH/, bezbjednosti Mijo Krešić /HDZ BiH/ i komunikacija i transporta Saša Dalipagić /HDZ BiH/.

Ovim je završeno konstituisanje vlasti na nivou BiH, nakon opštih izbora održanih 12. oktobra prošle godine.

ZVIZDIĆ: PRVI ZADATAK IZRADA SOCIO-EKONOMSKE REFORMSKE AGENDE

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da će prvi zadatak Savjeta ministara biti izrada socio-ekonomske reformske agende i prateće aktivnosti kao što su program rada, budžet institucija BiH, priprema za realizaciju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i početak rada na definisanju efikasnijeg mehanizma koordinacije.

Zvizdić je izjavio novinarima nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio imenovanje ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, da će prvih 100 dana rada Savjeta ministara u novom sazivu biti vezano za utvrđivanje programa njegovog rada i realizaciju svih programskih ciljeva i aktivnosti koje je naveo u ekspozeu, odnosno iniciranje tih aktivnosti.

IVANIĆ: NOVI SAVЈET MINISTARA DA NASTAVI POZITIVNE TOKOVE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da novi Savjet ministara treba da nastavi pozitivne tokove koji su počeli usvajanjem Zajedničke izjave o provođenju reformi na evropskom putu.

- Drago mi je da je današnjom sjednicom Predstavničkog doma parlamenta BiH završen proces formiranja Savjeta ministara, koji treba da nastavi pozitivne tokove, a to znači da se pridržava izjave o provođenju reformi na evropskom putu, da napravi program reformi i da krene sa ozbiljnim promjenama, rekao je Ivanić novinarima.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara zajedno sa entitetskim vladama treba da napravi ekonomski program.