latinica  ћирилица
31/03/2015 |  19:37 | Autor: SRNA

Potvrđena nova Vlada Federacije BiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH potvrdili su danas novu Vladu FBiH.

Za potvrđivanje nove Vlade FBiH glasalo je 57 poslanika, protiv su bila 22, dok je uzdržano bilo pet poslanika.

Novi premijer FBiH Fadil Novalić i ministri su pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH položili svečanu zakletvu, čime je i službeno počeo da teče mandat nove federalne Vlade.

Tokom rasprave opozicija je kritikovala ekspoze federalnog premijera, ističući da ništa od onog što je predloženo nema utemeljenje u budžetu FBiH, kao i da je sam proces formiranja vlasti vođen neodgovorno.

Salim Halilović iz Stranke za BiH je tokom rasprave o ekspozeu premijera istakao da od formiranja FBiH nije viđen ovaj stepen nepovjerenja među partnerima koji čine parlamentarnu većinu.

"Zabava je trajala dva mjeseca i igrali su se nacionalnog izjašnjavanja. Vrlo je teško očekivati rezultate s obzirom na pokazano nepovjerenje", rekao je Halilović.

Mahir Nurkanović iz Saveza za bolju budućnost /SBB/ upitao je Novalića da li će reforma tržišta rada značiti i ukidanje kategorije rada na neodređeno vrijeme.

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a Elvir Karajbić je, između ostalog, istakao da ne vjeruje da će ova vlast raditi u interesu građana FBiH, ukoliko se bude provodilo ono što je Novalić predložio u ekspozeu.