latinica  ћирилица
31/03/2015 |  20:39 | Autor: Nezavisne

Brojni sadržaji u čast Vlade S. Miloševića

Tradicionalna manifestacija posvećena poznatom kompozitoru, etnomuzikologu, horovođi, pedagogu i akademiku Vladi S. Miloševiću počeće sutra uređenjem njegovog groba na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci

"Dani Vlade S. Miloševića", prema riječima Luke Kecmana, dekana Akademije umjetnosti u Banjaluci, koja je i organizator ove manifestacije, obuhvatiće kako muzičke, tako i dramske i izložbene sadržaje.

"Negdje na samom početku obilježavanja biće održana 'Muzička razglednica BiH 1878-1918'. Takođe, važno je izdvojiti i naučni skup, ali i 'Veče barokne muzike'", istakao je Kecman.

Napomenuo je da će i u Muzeju RS biti održano nekoliko radionica posvećenih izradi, sviranju i metodici vaspitno-obrazovnog rada. I ove godine posjetioce manifestacije očekuje izložba plakata, postavka sa Svjetskog bijenala studentskog plakata Novi Sad.

Sanda Dodik, moderator naučnog skupa posvećenog našem istaknutom akademiku, navela je da je i ove godine prijavljen veliki broj učesnika iz BiH i zemalja regiona, ali i da će jedan od učesnika biti iz Lisabona.

Akademija umjetnosti u Banjaluci već duži niz godina u organizaciji "Dana Vlade S. Miloševića" sarađuje s Muzikološkim društvom RS, a Saša Pavlović, predsjednik društva je istakao da su ovogodišnjim programom pokriveni svi segmenti muzike.

"Ove godine imamo i prvo 'Veče Vlade Miloševića', koje će biti bazirano ne samo na izvođenje njegovih dela, već i s osvrtom na njegov privatni život", napomenuo je Pavlović. Zaključio je da će manifestacija biti upotpunjena premijernim izvođenjem sedam djela ovog kompozitora.