latinica  ћирилица
01/04/2015 |  12:52 | Autor: SRNA

U Foči prave sir na švajcarski način

Na farmi "Zlatni bor" kod Foče počela je proizvodnja sira po švajcarskom receptu starijem od 200 godina.
Farma "Zlatni bor" kod Foče - proizvodnja sira - Foto: SRNA
Farma "Zlatni bor" kod Foče - proizvodnja siraFoto: SRNA

Farma se nalazi u selu Zlatni Bor u mjestu Zavait, na platou kanjona Tare na nadmorskoj visini od 1.200 metara.

Јedan od dvojice vlasnika farme, Predrag DŽokić iz Beograda kaže da proizvode tvrdi sir "grijer" i meki sir sa voćem, gljivama i biberom. Dnevno proizvodu oko 20 kilograma tvrdog sira "grijer" koji zri najmanje godinu dana.

Osim "grijera", na ovoj farmi, čiji je trenutni kapacitet 15 muznih krava rase Braun svis, pravi se i meki sir po uzoru na francuski "bri".

"Imamo četiri vrste mekog sira - dva slatka i dva slana. Slatki je sa suvim smokvama i brusnicom, a slani sa biberom i sušenim vrgnjom. Njihovo zrenje traje osam do 12 dana, tako da ćemo od njihove prodaje pokušati da ostvarimo prve prihode", navodi DŽokić.

Prema njegovim riječima, meki sir za sada se može kupiti samo na farmi, po cijeni od tri KM za pakovanje od sto grama.

DŽokić zajedno sa Tatomirom Јovičićem izgradio farmu na imanju Јovičića i namjeravaju da povećaju njen kapacitet, ali im je veliki problem loša infrastruktura.

DŽokić ističe da je u planu izgradnja velike štale od sto grla, koja će koštati više od 100.000 evra i nabavka grla.

"Ukoliko ne budu urađeni put i struja, nećemo više ulagati, jer sa ovakvim putem i pod ovako slabim naponom struje to ne možemo raditi", rekao je DŽokić te dodao da će izgradnju štale početi ako bude urađen put i obezbijeđeno normalno napajanje strujom.

Prvobitno su imali ideju da mlijeko otkupljuju od mještana s okolnih imanja, ali je na tom napuštenom području netaknute prirode, koje je idealno za proizvodnju organskog sira po alpskom modelu, ostalo malo stanovništva, pa su grla nabavili iz Švajcarske.

Svoje proizvode namjeravaju plasirati na tržište Balkana po hotelima, restoranima i vinarijama.